Άκαρπος, πάλι, ο διάλογος Σκοπιανών και Βουλγάρων ιστορικών

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες των Σκοπιανών και Βουλγάρων ιστορικών, μόνο στον τομέα της μεσαιωνικής ιστορίας, οι θέσεις για το έργο του Γκότσε Ντέλτσεφ παραμένουν διαμετρικά αντίθετες.

Αυτή είναι η αξιολόγηση της οκταμερούς συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων των Σκοπίων και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα.

Ο επικεφαλής των Σκοπιανών ιστορικών, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, καθηγητής Ντράγι Γκιοργκίεφ, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξαν προτάσεις σχετικά με ορισμούς του Γκότσε Ντέλτσεφ, αλλά δεν συμφωνήθηκε καμία αρχική θέση.

«Μπορώ να πω ότι γύρω στο θέμα του Γκότσε Ντέλτσεφ, η ημέρα ήταν εντελώς άγονη, χωρίς καμία πρόοδο», είπε ο Γκιοργκίεφ.

Τι λέει η βουλγαρική πλευρά

Για τη σχετική πρόοδο των διαπραγματεύσεων προέβη σε δηλώσεις ο Άντερ Ντιμιτρόφ αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Ομάδας.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν διευκρινισθεί, δεν έχουν όμως επιλυθεί, δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και δεν έχουμε καν αρχίσει να εξετάζουμε τις βουλγαρικές απαιτήσεις σχετικά με τα σχολικά βιβλία στα Σκόπια.

Ασχοληθήκαμε με την μεσαιωνική εποχή και για τον Σαμουήλ, ωστόσο στις συνομιλίες για τον Γκότσε Ντέλτσεφ δεν είχαμε αποτέλεσμα και το κλίμα ήταν τεταμένο, λόγω των αντίθετων απόψεων.

Εμείς θέλουμε να καταρτίσουμε ένα κοινό κείμενο, να προτείνουμε μια κοινή γιορτή, θα πρέπει να προσπαθήσουμε για αυτό», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Τόνισε ότι η βουλγαρική πλευρά ζητά τη σύνταξη ενός κειμένου που δεν θα δίνει έμφαση στις διαφορές, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς που επιμένουν να τονίζονται οι διαφορές.

«Δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για εμάς όταν θέλουμε να συζητήσουμε την κοινή  γιορτή ιστορικών μορφών μιας κοινής ιστορίας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Ήταν Βούλγαρος ο Γκότσε Ντέλτσεφ;

«Δεν λέμε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος, ισχυρίστηκε ο Ντιμιτρόφ, ακολουθούμε τα γεγονότα και βλέπουμε την τεκμηρίωση στην οποία όχι μόνο ο ίδιος, αλλά η οικογένειά του, οι πιο στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ξεκάθαρα και δηλωτικά την ταυτότητά του».

Ερωτηθείς γιατί ο Ντέλτσεφ αγωνίστηκε για μια ανεξάρτητη “Μακεδονία” και όχι μια επέκταση της Βουλγαρίας, ο Ντιμίτροφ δήλωσε ότι είναι μια ανακριβής άποψη, τονίζοντας ότι η ιστοριογραφία της Βουλγαρίας στο θέμα του Ντέλτσεφ αναφέρει ότι αγωνίστηκε για μια αυτόνομη “Μακεδονία” σε μια εποχή που η Βουλγαρία δεν ήταν ακόμη ανεξάρτητο κράτος.

Η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία στα τέλη Νοεμβρίου.

echedoros-a.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *