Ανατριχιαστικό: Ιστορικός του Σαλέντο γράφει το 1513 για τους Έλληνες της περιοχής

Είναι πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρον το πόσο σημαντικές ιστορικές γνώσεις υπάρχουν για τον ελληνισμό της μεσαιωνικής Ιταλίας μπορεί κανείς να βρει σε έργα της εποχής. Ένα από αυτά τα έργα είναι και το βιβλίο “Ιστορικές μνήμες της πόλης της Καλλίπολης” (Memorie istoriche della città di Gallipoli) στο οποίο υπάρχει αναφορά σε έναν Ιταλό ιστορικό του 16ου αιώνος.

Ο λόγος για τον Francesco Camaldari ο οποίος το έτος 1513, ζώντας στην Καλλίπολη του Σαλέντο και έχοντας επαφή με την ελληνική κοινότητα, έγραφε:

«Ο Καθεδρικός Ναός της Καλλίπολης είναι γεμάτος από ιερείς, διακόνους, υποδιακόνους και κληρικούς οι οποίοι, μαζί με τον επίσκοπό τους, είναι όλοι Έλληνες. Υπηρετούν τον ναό με μεγαλοπρέπεια και σοβαρότητα πολύ καλύτερα από τους Λατίνους διότι κάθε μέρα τελούν τον εσπερινό και ψέλνουν τον όρθρο. Οι ιερείς είναι 40, ενώ οι υπόλοιποι κληρικοί 20.

Οι ιερομόναχοι είναι 12. Φοράνε ράσα και επανωκαλήμαυχα από πολυτελή ανατολικά υφάσματα. Η εμφάνισή τους προκαλεί δέος. Είναι όλοι πολύ μορφωμένοι, κοσμημένοι με αρετές και αγάπη.

Είναι μια αληθινή αδελφότητα: ζουν με αγάπη, ομόνοια, αληθινή φιλία σαν μια οικογένεια. Όταν περπατούν στους δρόμους με τις ωραίες γενειάδες μοιάζουν με τους αρχαίους προφήτες και πατριάρχες».

Το πολύ ενδιαφέρον αλλά και συνάμα σοκαριστικό είναι τα όσα γράφει ο ίδιος μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Χαρακτηριστικά γράφει:

«Ο ελληνικός κλήρος υπηρέτησε μέχρι το 1513, η τελευταία ακολουθία που έψαλαν ήταν η κηδεία της μητέρας μου. Το 1530 επιβιώνουν μόνο 10 Έλληνες ιερείς, πλέον είναι όλοι Λατίνοι και δεν αγαπάνε τον ελληνισμό».

Για του λόγου του αληθές σας παραθέτουμε τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο Memorie istoriche della città di Gallipoli για τα λεγόμενα του μεσαιωνικού ιστορικού:

Πηγή ελληνικής μετάφρασης: Santi Italogreci

Εδώ μπορείτε να δείτε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.