Αρθρο αφύπνισης του Reuters: Η κλιματική αλλαγή και τα αρχαία μας μνημεία

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας και μεταξύ αυτών την Ακρόπολη, ένα από τα περισσότερο επισκέψιμα μνημεία του κόσμου, αναφέρει σε άρθρο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, συγκεκριμένα, και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα αρχαία μνημεία, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ικανά να δημιουργήσουν δομικά προβλήματα.

Ακόμα και στο λόφο της Ακρόπολης όπου βρίσκεται ο Παρθενώνας – ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους όπως αναφέρεται – μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η κλιματική αλλαγή «αγγίζει» τα μνημεία.

«Τα τείχη της αρχαίας πόλης παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν», αναφέρει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη στο Reuters.

Σύμφωνα με το άρθρο, εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες να προστατευθούν τα αρχαία μνημεία σε μια χώρα που έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αρχαιολογικούς χώρους.
«Κάθε χρόνο έχουμε (ολοένα και) περισσότερες περιπτώσεις… Δαπανάμε χρήματα, χρήματα που δεν τα υπολογίζουμε, για να προστατεύσουμε τα τείχη των (αρχαίων) τειχών – τα οποία δεν είχαν προβλήματα στο παρελθόν – για να προσατεύσουμε τις παραλιακές περιοχές», αναφέρει η κυρία Βλαζάκη.

Ο συντάκτης του άρθρου θυμίζει ότι η Αττική κι η Πελοπόννησος έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα την τελευταία δεκαετία.

Το άρθρο κλείνει με αναφορά στη διεθνή διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά που έγινε πρόσφατα στο Ζάππειο και στην παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρ. Ζερεφός.

thetoc.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.