ΒΙΝΤΕΟ – Η κυπριακή επανάσταση και ο Σαλαμίνιος Ονήσιλος (499-498 π.Χ.)

Στο σημερινό μας βίντεο θα μιλήσουμε για την επανάσταση του Ονήσιλου στην Σαλαμίνα της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ιωνικής επαναστάσεως για την οποία έχουμε κάνει αναλυτικό βίντεο παλιότερα.

Η Σαλαμίνα της Κύπρου ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. από Αχαιούς αποίκους. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε στα ανατολικά του νησιού με πρώτη της οικιστή τον Τεύκρο, γιο του μυθικού βασιλιά Τελαμώνος και αδερφό του Αίαντος. Τόσο ο Τεύκρος όσο και ο ετεροθαλής αδερφός του Αίαντας είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο της Τροίας. Ο Τεύκρος κατέφυγε στην Κύπρο όταν τον έδιωξε ο πατέρας του από τη Σαλαμίνα του Σαρωνικού κόλπου. Η χρονολογία της κατοίκισης επιβεβαιώνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Από το νησί πέρασαν πλήθος λαών όπως οι Ασσύριοι οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Πέρσες. Πλέον, βρισκόμαστε στις αρχές του 5ου αιώνος π.Χ. και από το 499 είχε ξεσπάσει η Ιωνική επανάσταση. Η Κύπρος σε μεγάλο βαθμό ελεγχόταν από την περσική αυτοκρατορία και το βασίλειο της Σαλαμίνος ήταν υποτελές του Δαρείου διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία του πληρώνοντας βαρύ φόρο.

Το πώς φτάσαμε στην κυπριακή επανάσταση, τη σχέση της με την ιωνική και το πώς έληξε μπορείτε να το μάθετε στο παρακάτω νέο βίντεο του Cognosco Team:

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *