ΒΙΝΤΕΟ – Κ. Κολιόπουλος: Γεωστρατηγική ανάλυση των περσικών πολέμων

Η διαδικτυακή εκδήλωση «Ἐστὶν ἡμῖν πατρὶς αἱ διακόσιαι νῆες πεπληρωμέναι» διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 ετών από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στα γραφεία του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. στην Αθήνα.

Εισηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί μια σφαιρική εικόνα της γεωπολιτικής σημασίας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο εκείνης της εποχής αλλά και πώς διαχρονικά επέδρασε στην πολιτισμική διαμόρφωση της Ευρώπης και σηματοδότησε τον Δυτικό Πολιτισμό.

Στην ομιλία παρουσιάζεται η επεκτατική δυναμική της Περσικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και αναλύεται το γεωστρατηγικό πρόβλημα που έθετε για τους Πέρσες η ύπαρξη Ελλήνων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Μέσα από μια στρατηγική αφήγηση παρουσιάζεται συνοπτικά η εξέλιξη των ελληνοπερσικών πολεμικών συγκρούσεων, από την καταστροφή του περσικού στόλου στον Άθω (492 π.Χ.) μέχρι τη μάχη της Μυκάλης (479 π.Χ.).

Ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επί χρόνια διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές σε Σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει αναγορευθεί σε επίτιμο διαλέκτη της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και μελέτες. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται το “Η Στρατηγική Σκέψη από την αρχαιότητα έως σήμερα”  και το “Thucydides on Strategy” το οποίο συνέγραψε με τον καθηγητή Αθ. Πλατιά.

Τέλος, δείτε άλλες ομιλίες από την παρούσα εκδήλωση:

Αποφασιστική Μάχη στην Θάλασσα. Μελέτη της ναυμαχίας της Σαλαμίνας – Πλωτάρχης Σπ. Μαζαράκης ΠΝ:

Επιχειρησιακή χρήση και τακτικές των τριηρών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας – Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου:

Θεμιστοκλής Νεοκλέους Φρεάριος. Ο θεμελιωτής της αθηναϊκής ναυτικής ισχύος – Πάνος Φουράκης:

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.