ΒΙΝΤΕΟ – Λόγος – Αντίλογος: Ένας διάλογος για το προσφυγικό ζήτημα

Η νέα σειρά δέκα πέντε εκπομπών της COSMOTE TV «Λόγος Αντίλογος» αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης μεταξύ φοιτητικών ομάδων. Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία σε νέους άνθρώπους να διαγωνιστούν μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία και την κατανόηση και κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας.

Οκτώ ομάδες φοιτητών από επτά ελληνικά πανεπιστήμια και μια ομάδα φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό διαγωνίζονται σε αγώνες αντιλογίας, ενώ μια κριτική επιτροπή από τρεις διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες τους αξιολογεί με βάση τα κριτήρια της Μεθοδολογίας, της Επιχειρηματολογίας, της Δομής, της Ομαδικότητας, του Ύφους ,της Συμμετοχής και της Αντιλογίας.

Η εκπομπή φέρνει τους συν-αγωνιζόμενους φοιτητές πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντας τους ένα κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις, φανατισμούς και καταχρήσεις των κανόνων επικοινωνίας και παραδίδει σε όλους μας «απλά μαθήματα δημοκρατίας». Στο τραπέζι τίθενται θέματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο απανταχού της γης, αλλά και θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομάδες δεν επιλέγουν τη θέση που θα υπερασπιστούν (τον λόγο ή τον αντίλογο), αλλά αυτή προκύπτει με κλήρωση.

Σκοπός είναι η κατάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων και πιο ορθά διατυπωμένων επιχειρημάτων, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαμορφώνει τη δική του θέση.

Στην πρώτη εκπομπή το θέμα που τέθηκε ήταν το προσφυγικό. Μπορεί ένα κράτος να παρέχει άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορά του ή πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί; Δυο ομάδες φοιτητών υποστηρίζουν τις αντίθετες απόψεις σε έναν αγώνα αντιλογίας στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη!

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.