ΒΙΝΤΕΟ – Οι βασίλισσες Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου

Χατσεπσούτ, Νεφερτίτη, Νεφερταρί. Μερικές από τις πανίσχυρες βασίλισσες-φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο. Ποιες ήταν και γιατί ήταν σημαντικές;

H Χατσεψούτ ή Χατσεπσούτ (1508-1458 π.Χ.) ήταν η πέμπτη Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν κόρη του Τούθμωσι Α΄ και της πρώτης γυναίκας του Αχμές. Παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της Τούθμωσι Β΄ και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Νεφερούρε. Μετά τον θάνατο του Τούθμωσι Β΄ παραμέρισε το Τούθμωσι Γ΄, γιο του Τούθμωσι Β΄ από άλλη γυναίκα, και βασίλευσε από το 1479 π.Χ. μέχρι το θάνατό της το 1458 π.Χ.

Η Νεφερτίτη ήταν αρχαία Αιγύπτια βασίλισσα που έζησε μεταξύ 1370-1330 π.Χ. περίπου. Η καταγωγή της Νεφερτίτη δεν είναι εξακριβωμένη. Υπήρξε η κύρια σύζυγος του φαραώ Ακενατόν (1352-1336 π.Χ.) της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο “Μεγάλη βασιλική σύζυγος”. Με τον Ακενατόν η Νεφερτίτη απέκτησε έξι κόρες. Η Μεριτατέν ήταν η πρωτότοκη και ο σύζυγός της, ο Σμενκαρέ, διαδέχτηκε στον θρόνο τον Ακενατόν, μετά τον θάνατό του.

Η Νεφερτάρι, επίσης γνωστή ως Νεφερτάρι Μεριτμούτ, ήταν μια Αιγυπτιακή βασίλισσα και η πρώτη από τις Μεγάλες Βασιλική Γυναίκες (ή κύριες γυναίκες) του Ραμσή του Μέγα. Η λέξη Νεφερτάρι σημαίνει “όμορφη σύντροφος” και το Μεριτμούτ σημαίνει “Αγαπημένη της [θεάς] Μουτ’. Ήταν πολύ μορφωμένη και ήταν σε θέση να διαβάζει και να γράφει ιερογλυφικά, μια πολύ σπάνια ικανότητα εκείνη την εποχή.

Για να μάθετε περισσότερα για τις σημαντικές αυτές βασίλισσες μπορείτε να δείτε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το θέμα:

Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ ΕΔΩ

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *