ΒΙΝΤΕΟ – Σωτηρία Ιατρίδου, μία μεγάλη ηθοποιός και τραγουδίστρια

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η Σωτηρία Ιατρίδου, υπήρξε μια μεγάλη θεατρίνα που γνώρισε δόξες στον καιρό της στα προπολεμικά χρόνια, παίζοντας από Σαίξπηρ μέχρι επιθεώρηση. Ήταν όμως ταυτόχρονα και μια από τις πρώτες Ελληνίδες που έγραψαν τραγούδια καθώς και μουσική για τον κινηματογράφο. Δικές της δημιουργίες ήταν το περίφημο «Ακόμα ένα ποτηράκι» και το «Λουλούδια πουλώ μυρωμένα». Δική της ήταν και η μουσική υπόκρουση, στην πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, τον «Κακό δρόμο» του 1933 που η κόπια της χάθηκε μέσα στο χρόνο. Κι όμως σ’ αυτήν την ταινία που στηριζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενοπούλου έπαιζαν μαζί η Κυβέλη και η Μαρίκα Κοτοπούλη. Κι ακόμα ο Γιώργος Παππάς, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Δημήτρης Μυράτ και η Σωτηρία Ιατρίδου.

Όταν το 1983 προγραμμάτισα να γυρίσουμε μια εκπομπή για τη Σωτηρία Ιατρίδου στους «Παλιούς μας φίλους» εκείνη ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία -82 ετών- και λίγοι τη θυμούνταν. Την σκηνοθεσία της εκπομπής, ανέθεσα σ’ ένα νέο πρόσωπο την Κλεώνη Φλέσσα. Ενώ για την ερμηνεία των τραγουδιών είχα ζητήσει τη συνδρομή καθιερωμένων ηθοποιών όπως η Μπέττυ Μοσχονά και η Σμαράγδα Σμυρναίου, αλλά και νέων όπως ο Σπύρος Μαβίδης και η Φωτεινή Βάζου. Ενορχηστρωτής ήταν για μια ακόμη φορά ο Στέλιος Φωτιάδης και διευθυντής φωτογραφίας ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Στην εκπομπή γινόταν ιδιαίτερη αναφορά σε μια ακόμη από τις πρώτες ελληνίδες συνθέτριες, την Λόλα Βώττη. Η ίδια η Σωτηρία Ιατρίδου, μια γυναίκα εξαιρετικά γοητευτική ακόμα και σ’ αυτήν την ηλικία, συμμετείχε παίζοντας με την κιθάρα της και τραγουδώντας με τον δικό της τρόπο κάποια κομμάτια. Την κινηματογραφήσαμε στο σπίτι της στην οδό Ασκληπιού όπου τη βρήκαμε εξαιρετικά δραστήρια να υφαίνει σε αργαλειό και να φτιάχνει ρακογραφίες. Έφυγε από τη ζωή, δύο χρόνια αργότερα.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *