ΒΙΝΤΕΟ – Τα μυστικά του Λαβυρίνθου: Η ανακάλυψη της Κνωσού, ο Έβανς και το σήμερα

Το ντοκιμαντέρ διηγείται τη συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης της Κνωσού από τον Σερ Άρθουρ Έβανς στις αρχές του 20ου αιώνα, μιας ιστορίας τόσο μυστηριώδους όσο και ο ίδιος ο Μινωικός Πολιτισμός. Ακολουθώντας τον Καναδό αρχαιολόγο, Αλεξάντερ ΜακΓκίλιβρεϊ, ταξιδεύουμε από την Κρήτη στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο για να αποκαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από το πιο διάσημα μινωικά έργα τέχνης και από την (λανθασμένη;) εικόνα που έχουμε για τον μινωικό κόσμο.

To «Τα Μυστικά του Λαβυρίνθου» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές συμπαραγωγές ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με κανάλια του εξωτερικού. Περιλαμβάνοντας αναπαραστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, γυρίσματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και εντυπωσιακά ψηφιακά γραφικά, μας ταξιδεύει στο παρελθόν και μας θυμίζει γιατί η Ιστορία είναι σημαντική για εμάς σήμερα.

Στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο ΜακΓκίλιβρεϊ έρχεται αντιμέτωπος με το «φάντασμα» του Έβανς. Τα συμπεράσματα του είναι συγκλονιστικά! Ένα τμήμα αυτού που θεωρούμε ως πραγματικότητα για τον πολιτισμό αυτό, στηρίζεται στις προσωπικές πεποιθήσεις του Έβανς. Επίσης ανακαλύπτουμε πως πολλά από τα ελεφαντοστέινα αγαλματίδια που εκτίθενται σήμερα στα μουσεία της Δύσης και τα οποία χρησιμοποίησε ο Έβανς για να περιγράψει τη Μινωική θρησκεία είναι πιθανώς πλαστά αντικείμενα, δημιουργημένα από τον Εμίλ Γκιγιερόν Α’, καλλιτέχνη που προσέλαβε ο Έβανς για την ανασύνθεση των τοιχογραφιών του παλατιού της Κνωσού, της πιο σημαντικής πηγής πληροφοριών για τους Μινωίτες.

Αυτό, όμως, δεν διαγράφει τη σημασία του Μινωικού Πολιτισμού. Όπως λέει στο τέλος του ντοκιμαντέρ ο ΜακΓκίλιβρεϊ, «η μινωική Κρήτη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρέπει να ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε για να καταλάβουμε τι κάνουμε εδώ, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον. Για αυτό χρειαζόμαστε την Ιστορία …»

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.