ΒΙΝΤΕΟ – Το “ξεχασμένο” βασίλειο της Χαρακηνής

Η Χαρακηνή ή Χαρακήνη, επίσης γνωστή ως Μεσήνη ή Μεσσήνη, ήταν γεωγραφική περιοχή, αλλά και βασίλειο, στο ευρύτερο πλαίσιο της αυτοκρατορίας των Πάρθων, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Πρωτεύουσα της Χαρακηνής ήταν η Αντιόχεια (η Χάρακα) ή Σπασίνου Χάραξ ή «Οχυρό του Υσπαοσίνη». Η πόλη αρχικά ονομαζόταν Αλεξάνδρεια στον Περσικό κόλπο ή Αλεξάνδρεια η εν Σουσιανή ή Αλεξάνδρεια στη Σουσιανή. Ιδρύθηκε το 324 π.Χ. στον Περσικό κόλπο κοντά στις εκβολές του ποταμού Τίγρης. Η πόλη αναφέρεται και από τον Πλίνιο. Ο Αντίοχος Ε’ Ευπάτωρ, πάνω στα ερείπιά της έκτισε πόλη, που την ονόμασε στη συνέχεια Αντιόχεια (η Χάρακα) ή Σπασίνου Χάραξ.

Η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι για το εμπόριο από την Μεσοποταμία ως την Ινδία και παρείχε τις λιμενικές εγκαταστάσεις που προβλέπονταν για τη μεγάλη πόλη, τα Σούσα, δηλαδή λειτουργούσε ως ένα από τα επίνεια (λιμάνια) για τα Σούσα, περαιτέρω μέχρι και σήμερα, μέσω και του ποταμού Καρούν.

Για την ενδιαφέρουσα ιστορία του βασιλείου της Χαρακηνής μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό βίντεο του καναλιού Epimetheus παρακάτω:

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.