ΒΙΝΤΕΟ – Φοβερό! Οπαδοί στη Μασσαλία τίμησαν την Ελλάδα και τους Φωκαείς: “Δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας”

Η Μασσαλία σήμερα αποτελεί την σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και την τρίτη σημαντικότερη (ως λιμάνι) της Ευρώπης.

Βρίσκεται στον Κόλπο του Λέοντα, στην Δυτική Μεσόγειο, και η ιστορία της έχει πολύ σημαντικό ελληνικό υπόβαθρο, κι είναι πιθανό να είναι και ο λόγος που η σημαία της πόλης είναι γαλανόλευκη, θυμίζοντας την Ελλάδα. Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περίπου το 600 π.Χ.

Η σημαία της Μασσαλίας
Το έμβλημα της πόλεως

Ο Πρωτέας είχε φύγει από την πατρίδα του Φώκαια προκειμένου να ανακαλύψει στην Μεσόγειο θέσεις κατάλληλες για την ίδρυση εμπορικών κόμβων. Κατά την περιπλάνησή του ανακάλυψε τυχαία στον κόλπο του Λακιντόν ένα ρεύμα γλυκού νερού προστατευόμενο από τη φύση του με δύο ακρωτήρια.

Εκεί θα ιδρύσει τη Μασσαλία, τη σημερινή Μαρσέιγ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κεντρικός δρόμος της πόλεως σήμερα λέγεται Λεωφόρος Φώκαιας.

Με την ιστορία αυτή, οι οπαδοί της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδος της πόλης, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας, αποφάσισαν στις 25 Νοεμβρίου του 2012, σε αγώνα κόντρα στην Λιλ, να τιμήσουν την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σχημάτισαν την ελληνική σημαία στις κερκίδες υψώνοντας λευκά και μπλε χαρτόνια, ενώ στο κέντρο τοποθέτησαν το πρόσωπο του Πρωτέα. Το πιο ανατριχιαστικό ήταν το μεγάλο πανό κάτω από το κορεό το οποίο έγραφε: «Δεν αρνούμαστε την καταγωγή της πόλης μας», εννοώντας την Ελλάδα.

Δείτε παρακάτω το συγκλονιστικό βίντεο από την ιστορική εκείνη στιγμή:

Θυμίζουμε ότι σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προχωρήσει κατά καιρούς και οι Ιταλοί οπαδοί σε Νεάπολη (Νάπολι) και Κρότωνα (Κροτόνε):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *