Βρετανία: Βρέθηκε αρχαία επιγραφική μαρμάρινη πέτρα που λειτουργούσε επί χρόνια ως μπλογκ για στάβλο

Σε δημοπρασία από αγγλικό οίκο αρχαία επιγραφική πέτρα, που μέχρι προσφάτως είχε την χρήση μπλογκ σε στάβλο. Η αρχαία ρωμαϊκή μαρμάρινη πλάκα, που χρησιμοποιείται για σχεδόν μια δεκαετία ως μπλοκ σε στάβλο αλόγων πριν αποκαλυφθεί η προέλευσή της, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μυστηρίου, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς κατέληξε στον κήπο ενός σπιτιού στην Αγγλία.

Η μαρμάρινη πλάκα διαθέτει ελληνική επιγραφή που δίνει ένδειξη για την προέλευσή της και χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ, με πιθανή προέλευση από την Ελλάδα ή την Ανατολή. Η επιγραφή πάνω λέει τα εξής: “Ο Δήμος (και) οι νέοι (τιμούν) τον Δημήτριον (γιου) του Μητροδώρου (γιου) του Λεύκιου.” Η πλάκα βρέθηκε πριν από 20 χρόνια από την ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού στο Whiteparish, ένα χωριό στη νότια Αγγλία, στον κήπο της.

Το χρησιμοποιούσε ως μπλοκ στήριξης στο σταύλο της για σχεδόν 10 χρόνια, πριν τελικά παρατηρήσει ένα στεφάνι δαφνών χαραγμένο στην επιφάνειά του, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τον οίκο δημοπρασιών Woolley και Wallis, ο οποίος αγόρασε και θα βγάλει σε δημοπρασία την μαρμάρινη επιγραφή. Ο Will Hobbs, ειδικός αρχαιοτήτων στο Woolley and Wallis, είπε ότι αντικείμενα όπως η συγκεκριμένη επιγραφή έφταναν συχνά στην Αγγλία τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν πλούσιοι αριστοκράτες κάναν περιοδείες στην Ευρώπη μαθαίνοντας για την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό.

“Υποθέτουμε ότι έτσι εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό που είναι ένα πλήρες μυστήριο είναι το πώς κατέληξε σε έναν οικιακό κήπο και εκεί θέλουμε τη βοήθεια των ανθρώπων του χωριού”, δήλωσε ο Hobbs. Το αρχαίο εύρημα πρόκειται να πωληθεί τον Φεβρουάριο από τους Woolley και Wallis, με εκτίμηση πριν από την πώληση έως και 15.000 λίρες ( περίπου 20.300 δολάρια).

cityportal.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.