Γάτες: Το μυστικό όπλο των Περσών στην κατάκτηση της Αιγύπτου

Γράφει ο Ευάγγελος Τυπάλδος

Η περιγραφή του αιγυπτιο-περσικού πολέμου(6ο πΧ αιώνα) καταγράφηκε απο τους έλληνες ιστορικούς και κυρίως απο τον Ηρόδοτο.Η σύγκρουση μεταξυ του Φαραώ Αμασή Β’ και του πέρση μονάρχη Καμβύση Β’ της Περσίας έγινε για τον εξής λόγο : Ο Καμβύσης ήθελε τη κόρη του Φαραώ για σύζυγο ώστε να επεκτείνει την εξουσία του και στην αδύναμη πλέον Αίγυπτο , ο Φαραώ με διάφορα τεχνάσματα προσπάθησε να το αποφύγει και έστειλε μια άλλη γυναίκα στη θέση της κόρης του, πράγμα που εξόργισε τον πέρση μονάρχη. Οι άραβες συντάχθηκαν με τους πέρσες στέλνοντας ακόμα και στρατεύματα στη στρατιά του Καμβύση ,ενώ οι αιγύπτιοι περίμεναν βοήθεια απο τους έλληνες κατά των περσών. Μάταια ομως, καθώς οι κυπριακές πολεις και ο τύρρανος της Σάμου που ειχε ισχυρό στόλο (Πολυκράτης) συντάχθηκαν και αυτοι με τους πέρσες, έστειλε δε 40 τριήρεις γι αυτό το σκοπό.

Η τελική σύγκρουση έγινε τελικά στο Πελούσιουμ τον Μάϊο του 525πΧ . Ο Καμβύσης σύμφωνα με τον Πολύαινο διέταξε τους άντρες του να χρησιμοποιήσουν γάτες (ιερό ζώο των αιγυπτίων) σαν “θώρακες” προστασίας.Οι αιγύπτιοι δεν τολμούσαν να ρίξουν τα βέλη τους από το φόβο μήπως τραυματίσουν τα ζώα και έτσι στο Πελούσιουμ ο αιγυπτιακός στρατός συνετρίβει με σχεδόν 50.000 απώλειες, ενώ ο περσικός 7.000.

Η Αίγυπτος έγινε τμήμα της περσικής αυτοκρατορίας και ο Καμβύσης και Φαραώ (εκτός των άλλων τίτλων που ήδη είχε), η 26η δυναστεία είχε λήξει . Η Αίγυπτος θα κέρδιζε προσωρινά την ανεξαρτησία της απο τους πέρσες το 404 πΧ με τον Αμυρταίο και θα τη κρατούσε μέχρι το 343 πΧ όπου θα την ξανακατακτούσαν οι πέρσες με τον Αρταξέρξη Γ’, ο τελευταίος γηγενής αιγύπτιος Φαραώ ηταν ο Νεκτανεβώ Β’, λίγο αργότερα θα έρχονταν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι έλληνες…

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.