ΕΙΚΟΝΕΣ – Σάλος στην Ιταλία από τις φθορές σε σημαντικό έργο τέχνης στη Ρώμη

Η κρήνη των τεσσάρων ποταμών του Μπερνίνι (Fiumi Fountain) υπέστη ζημιές στη Ρώμη με τις αρχές να μη γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος ή πότε συνέβη το συμβάν.

Το πρόσωπο του λιονταριού του Νείλου που βρίσκεται στην Πιάτσα Ναβόνα και δημιουργήθηκε το 1651 έχει παραμορφωθεί άσχημα καθώς καταστράφηκε η κάτω γνάθος του, μαζί με τα δόντια, τη γλώσσα και τα μαλλιά κάτω από το πηγούνι.

Η ζημιά δημοσιοποιήθηκε από τον ιστορικό τέχνης, Martin Raspe, της Βιβλιοθήκης Hertziana στη Ρώμη, σε άρθρο του Teodoro De Giorgio στην ιταλική Huffington Post.

Δεν είναι γνωστό πότε συνέβη η ζημιά. Ο Ντε Τζιόρτζιο πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε χιλιάδες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και διαπίστωσε ότι στις 21 Ιουνίου το σαγόνι του λιονταριού ήταν ακόμη ανέπαφο.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με το πότε ακριβώς το λιοντάρι έχασε το σαγόνι του, με ορισμένους να υποδηλώνουν ότι το γλυπτό ήταν ακόμη άθικτο στις 23 Ιουλίου, αλλά είχε καταστραφεί έως τις 27 Αυγούστου, αναφέρει το Finestre sull’Arte.

Το περιστατικό εγείρει επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιτήρηση του μπαρόκ μνημείου, ενός από τα πιο μεγαλοπρεπή και πιο φωτογραφισμένα σιντριβάνια της Ρώμης. Στα κοινωνικά δίκτυα διακινείται το σενάριο να καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν… μπάνιο στο σημείο ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το ότι άργησαν οι αρχές να… παρατηρήσουν τη ζημιά στο έργο τόσους πολλούς μήνες έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία και λογικό.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.