Εμετικές δηλώσεις Κοτζιά: “Οι “Έλληνες Μακεδόνες” δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία”

Την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μάλιστα από το 2017, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA).

Σε ερώτηση εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία θα επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας, είπε: «Θα σας πω κάτι ενδιαφέρον. Οι “Έλληνες Μακεδόνες” δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την πΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ «και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί». Υποστήριξε ότι όταν περάσει ένα διάστημα 2-3 ετών από την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες «και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς –όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται– τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Ο πρώην ΥΠΕΞ μίλησε και για δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο βέβαια, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνούταν. Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους», τόνισε.

Τέλος, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, «δεν προώθησε επαρκώς τη συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».

Πηγή: kathimerini.gr.
PONTOS NEWS

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.