Επισημοποιείται η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή το Πατριαρχείο της Μόσχας, που αντιδρά στο Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, ιδρύει Εξαρχίες και Μητροπόλεις σε περιοχές που ανήκουν στο Φανάρι.

Ειδικότερα, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου θα παραδοθεί στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας. Η παράδοση θα γίνει στο Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, που έχει αντιδράσει διακόπτοντας την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, πάντως, το Πατριαρχείο Μόσχας στέλνει τα δικά του πολιτικά μηνύματα. Ενδεικτικά, προχωρά στην ίδρυση δύο νέων Εξαρχιών σε Δυτική Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και μιας Μητρόπολης σε Ισπανία και Πορτογαλία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε μία κίνηση ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα το Πατριαρχείο Μόσχας, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, ίδρυσε ενορία στην Κωνσταντινούπολη. Με την ίδρυση ενορίας το Πατριαρχείο Μόσχας στοχεύει να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των Ρώσων που ζουν εκεί.

Ευρύτερα, άλλωστε, από το Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνεται ότι ο στόχος των νέων ιδρύσεων είναι το ενδιαφέρον για τη θέση των πιστών της, που ζουν σε περιοχές αρμοδιότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παράλληλα, ωστόσο, είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα που στέλνει το Πατριαρχείο της Μόσχας, αλλά και το Κρεμλίνο –για την πολιτική του ισχύ– με την ίδρυση Εξαρχιών και Μητροπόλεων ανά τον κόσμο. Πόσο μάλλον που ο Πατριάρχης της Μόσχας κ. Κύριλλος έστειλε πρόσφατα επιστολές σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, όπως στον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινότητας Αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρι Justin Welby, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας τη στήριξη των θέσεων της Μόσχας για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία Κρήτης

Στην Ελλάδα και στο θέμα του διαλόγου που άνοιξε μετά τη συμφωνία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης που υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφάσισε να ορίσει πενταμελή επιτροπή (από μητροπολίτες της Κρήτης και νομικούς), η οποία θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις του θέματος της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος και τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Η Εκκλησία της Κρήτης έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών.

kathimerini.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *