Η Αμερική αλλάζει: Η δημογραφική παρακμή των Λευκών Ευρωπαίων

Συνοπτική ιστορία των Λευκών των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά η Βόρεια Αμερική ανακαλύφθηκε και αποικήθηκε από Ευρωπαίους στην περίοδο μεταξύ 16-18ου αιώνα, από Αγγλοσάξονες, Γάλλους και Ολλανδούς.  ΟΙ Άγγλοι τελικώς επικράτησαν και ίδρυσαν τις 13 αποικίες της ανατολικής ακτής, που μετά την επιτυχή Αμερικανική Επανάσταση έγιναν ο πυρήνας του νέου κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος
φοιτητής διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών

Αμέσως με αγορές, κατακτήσεις και εξερευνήσεις οι ΗΠΑ επεκτάθηκαν προς δυσμάς, με κατεύθυνση τον Ειρηνικό ωκεανό.  Οι Ινδιάνοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.  Ταυτόχρονα καθ” όλη τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα υπήρξαν διαρκή μεταναστευτικά ρεύματα από την Ευρώπη, αρχικά και κυρίως από τα βόρεια-βορειοδυτικά (Ιρλανδοί, Σκώτοι, Νορβηγοί, Σουηδοί, Φινλανδοί) αλλά στη συνέχεια και από το νότο και την ανατολή (Ιταλοί, Πολωνοί, Έλληνες, Ρώσοι).  Ο λευκός πληθυσμός αυξανόταν διαρκώς λόγω μετανάστευσης, υψηλής γεννητικότητας και χαμηλού ρυθμού θανάτων.

Βεβαίως οι Λευκοί δεν ήταν μία ομοιογενής μάζα.  Όταν από τα μέσα του 19ου αιώνος άρχισαν να φθάνουν Ιρλανδοί και άλλες εθνότητες από την ανατολική και νότια Ευρώπη, οι παλαιότεροι αγγλόφωνοι βορειοευρωπαίοι (γνωστοί ως WASP-White Anglosaxon Protestants, κυρίως Άγγλοι και Σκώτοι με στοιχεία Γερμανών και Ολλανδών) ένιωσαν να απειλείται η κοινωνική και πολιτισμική τους κυριαρχία.  Ιδίως το γεγονός πως πλείστοι εκ των «νέων Λευκών» (ιδίως Ιταλοί, Πολωνοί, Ιρλανδοί, νότιοι Γερμανοί) πρέσβευαν τον ρωμαιοκαθολικισμό προκάλεσε ανήσυχα αντανακλαστικά σε μια βαθιά προτεσταντική χώρα.

Παρά την τεράστια ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου οι λευκοί πληθυσμοί εν μέρει συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας μία ενιαία αγγλόφωνη (με γαλλόφωνες και γερμανόφωνες μειονότητες) ομάδα, η οποία όμως παραμένει θρησκευτικά και πολιτιστικά πολυποίκιλη, ανάλογα με την περιοχή, την ιδιαίτερη καταγωγή κ.α. Οι Λευκοί παγιώθηκαν ως η μεγάλη πληθυσμιακή πλειονότητα και επικρατούσα ομάδα. Μεγαλύτερη εντός των εθνότητα είναι οι Γερμανοί (50 εκατομμύρια), οι οποίοι όμως έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιαίτερης κληρονομιάς τους λόγω κρατικής καταστολής της γερμανικής γλώσσας στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Ακολουθούν Άγγλοι, Ιταλοί κ.ο.κ. Ενδιαφέρον είναι πως οι Λευκοί του Νότου, κυρίως αγγλοσαξονικής, σκωτικής και ιρλανδικής καταγωγής, στις απογραφές δηλώνουν απλώς «Αμερικανοί».
Οι μειονότητες
Οι ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, οι Ινδιάνοι, εκτοπίστηκαν από τη γη τους, καταδιώχθηκαν, αποδεκατίστηκαν από πολέμους και ασθένειες και περιορίστηκαν, ολιγάριθμοι πλέον, σε προστατευμένες ζώνες.

Το δουλεμπόριο και η δουλοκτησία στο Νότο δημιούργησε εκεί πολυπληθείς και συμπαγείς πληθυσμούς Μαύρων Αφρικανών.  Με την απελευθέρωση τους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865) ξεκίνησε η αργή αναβάθμιση της ζωής τους. Υπήρξε ρεύμα μετανάστευσης τους προς το Βορρά, και απώλεσαν το καθεστώς πλειονότητας σε κάθε πολιτεία.  Ακόμη και σήμερα, παρά τις σημαντικές προόδους και προγράμματα υποστήριξης τους, αντιμετωπίζουν ακόμη τεράστια προβλήματα εγκληματικότητας, διαλυμένων οικογενειών και οικονομικής καχεξίας. Το εάν αίτια αυτών των πληγών είναι παθολογίες κοινωνικής συμπεριφοράς εντός της μαύρης κοινότητας, αντίδραση σε στρεβλά κρατικά κίνητρα (π.χ. ενθάρρυνση των αγάμων μητέρων από το κράτος πρόνοιας) ή ρατσιστικές πολιτικές και αντιλήψεις (ιδίως σε θέματα αστυνόμευσης και φυλάκισης) αποτελεί αντικείμενο σφοδρών διαμαχών.

Η επέκταση των ΗΠΑ εις βάρος των Μεξικανών (Καλιφόρνια, Τέξας κ.α.) και των Ισπανών (Φλόριδα) προσέθεσε στη χώρα αξιόλογους πληθυσμούς ισπανοφώνων, τόσο Λευκών όσο και ινδιάνικης ή μικτής καταγωγής.
Τρέχουσες δημογραφικές τάσεις-ανατροπή των ισορροπιών
Η πτώση του ποσοστού των Λευκών επί του συνόλου του πληθυσμού ξεκίνησε το 1940 και συνεχίζεται έκτοτε.  Σήμερα το 62% των κατοίκων είναι Λευκοί (198 εκ.), ποσοστό που θα έχει πέσει στο 46,3% το 2050.
Ο ρυθμός γεννήσεων έχει πέσει σε όλη τη χώρα και είναι κοινό πρόβλημα όλων των ανεπτυγμένων δυτικών κρατών, αλλά στους Λευκούς είναι πιο έντονο, αφού κάνουν μόλις 1,76 παιδιά ανά οικογένεια.  Οι γεννήσεις των Λευκών καταλαμβάνουν όλο και μικρότερο ποσοστό στο εθνικό σύνολο .  Την τελευταία εικοσαετία ο πληθυσμός τους αυξήθηκε μόλις κατά 4,6%.  Η αύξηση αναμένεται να σταματήσει σύντομα και να αρχίσει τη μείωση, που θα έχει φθάσει το -6% ως το 2050.  Οι Λευκοί είναι η γηραιότερη ομάδα των ΗΠΑ (42,3 έτη μέση ηλικία) και αυτό θα επιδεινωθεί.  Η μετανάστευση Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ έχει σχεδόν σταματήσει.  Το 1950 το 56% των μεταναστών ήταν Ευρωπαίοι, ενώ το 2000 μόλις το 13%.  Τέλος, η αύξηση των μικτών γάμων Λευκών με Ασιάτες, Μαύρους κτλ (9% 2008) έχει συμβάλει στην περεταίρω παρακμή.
Αντίθετα με τους Λευκούς, οι μειονότητες παρουσιάζουν μεγάλη δημογραφική ευρωστία και αυξάνονται τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου.
Οι Μαύροι κάνουν 1,9 παιδιά ανά οικογένεια, έχουν μέση ηλικία 32,9 έτη και την τελευταία εικοσαετία αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ μία επιπλέον αύξηση 37% τους αναμένει ως το 2050.  Το ποσοστό τους θα αυξηθεί από το 12% στο 15% εκείνη την εποχή.
Η πραγματικά ραγδαία αύξηση είναι αυτή των ισπανοφώνων.  Αυτή τροφοδοτείται όχι μόνο από τον υπάρχοντα ισπανόφωνο πληθυσμό, αλλά και από την αδιάκοπη, μαζική μετανάστευση εκατομμύρια νομίμων και παρανόμων μεταναστών από όλη τη Λατινική Αμερική μέσω των συνόρων του Μεξικού. Κάνουν 2,19 παιδιά ανά οικογένεια.  Έχουν μέση ηλικία μόλις τα 27,6 έτη και ως το 2050 θα έχουν αυξηθεί κατά 121%. Αναλογικά, θα εκτοξευθούν από το 16% στο 30% του πληθυσμού.

Επίσης αυξητική τάση παρουσιάζουν και μικρότερες μειονότητες, όπως οι Ινδιάνοι και οι Ασιάτες (27% και 102% αντίστοιχα ως το 2050).

Εδαφική παρακμή των Λευκών
Επιπροσθέτως με τις προαναφερθείσες τάσεις, τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται οι μειονοτικοί πληθυσμοί σε τοπικό επίπεδο, σε πολιτείες και κοινότητες με λευκή πλειονότητα.  Αυτό εντείνεται με την εσωτερική μετανάστευση.  Κάποτε μεγάλα τμήματα του Βορρά ήταν αμιγώς των Λευκών.  Η πολυπολιτιστική και πολυφυλετική έκρηξη ανατρέπει τα ποσοστά και σε επίπεδο πολιτειών, συχνά εκ βάθρων.
Πολιτεία                                  1970              2010
Αριζόνα                                  74,3%           57,8%
Καλιφόρνια                             76,3%           40,1%
Φλόριδα                                 77,9%           57,9%
Γεωργία                                  73,4%           55,9%
Μαίρυλαντ                              80,4%           54,7%
Μασσαχουσέτη                      95,4%           76,1%
Νεβάδα                                   86,7%           54,1%
Νέο Τζέρσεϋ                          84,7%           59,3%
Νέα Υόρκη                             80,1%           58,3%
Όρεγκον                                 95,8%           78,5%

Τέξας                                      69,6%           45,3%

Αμιγώς λευκές κομητείες το 1980
Αμιγώς λευκές κομητείες το 2010
Το ζήτημα του ρατσισμού
Οι φυλετικές εντάσεις και οι ρατσιστικές αντιλήψεις έχουν μακρά ιστορία στις ΗΠΑ, ιδίως στο δίπολο Λευκών και Μαύρων.  Από τη δουλεία, τον Εμφύλιο Πόλεμο και την απελευθέρωση των Μαύρων, στην αιματηρή δράση της Κου Κλουξ Κλαν, το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ εξελίχθηκε, με το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την εκστρατεία τρόμου των Μαύρων Πανθήρων να οδηγούν τελικά στη χειραφέτηση και ένταξη των μαύρων, με πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα., ύστερα από αιώνες δουλείας, φυλετικού διαχωρισμού και βίας κατά των.
Καθώς το ρατσιστικό αίσθημα πολλών Λευκών ήταν ισχυρό, τις τελευταίες δεκαετίες μία ολόκληρη αντιρατσιστική «σταυροφορία» διεξήχθη από το κράτος, τα σχολεία και τα ΜΜΕ, για να εμπεδωθούν αντιλήψεις ισότητας και διαφυλετικής αλληλεγγύης.  Αποθεώθηκε ο πολυπολιτισμός, τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία και προκρίθηκε η εισαγωγή μειονοτικών στις δημόσιες υπηρεσίες και η ενίσχυση τους με επιδόματα.  Από την άλλη, η ιστορία, οι παραδόσεις και η ταυτότητα των Λευκών σκοπίμως υποτιμήθηκαν.  Εξευτελιστικές θεωρίες περί «Λευκής ενοχής» και «Λευκού προνομίου» εξυπηρέτησαν μία στρατηγική μαζικής δημιουργίας ενοχών και ψυχολογίας τύψεων στους Λευκούς, απλά για την ύπαρξη τους.
Ο ως τώρα χειρισμός του φυλετικού ζητήματος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Η εκστρατεία τύψεων συχνά φτάνει σε μαζοχιστικό παροξυσμό, όπου φιλελεύθεροι Λευκοί αναπτύσσουν μίσος για την καταγωγή τους. Οι μειονοτικοί μπαίνουν με χαμηλότερα κριτήρια στην ανώτατη εκπαίδευση και στο δημόσιο, και λόγω αυτών ακριβώς των χαμηλών ικανοτήτων τους συχνά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.  Όλο και περισσότερο οικιστικά προγράμματα προωθούν τη στοχευμένη εισαγωγή μειονοτικών και μεταναστών σε λευκές κοινότητες.  Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει δημιουργήσει και η πρόσφατη πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση κατά της σημαίας και της κληρονομιάς του Νότου, ένεκα της σφαγής του Τσάρλεστον.  Στο λεξιλόγιο της άκρας αριστεράς («κοινωνικοί αγωνιστές»/social justice warriors, φεμινίστριες κτλ) ο όρος «Λευκός άνδρας» έχει πάρει βαθιά προσβλητική σημασία.
Οι συντηρητικοί Λευκοί καταγγέλλουν πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την μαζική νομιμοποίηση και πολιτογράφηση μεταναστών και την εύνοια στις μειονότητες:  οι πληθυσμοί αυτοί στηρίζουν μαζικά το Δημοκρατικό Κόμμα και η αλλαγή των δημογραφικών αναλογιών το ωφελεί πολύ.
Όλο αυτό το μείγμα που παρατέθηκε παραπάνω, η μαζική μετανάστευση, ο ιδεολογικός πόλεμος, ο ηθικός εξευτελισμός, η εθνογραφική αλλοίωση των τοπικών κοινωνιών και η δημογραφική παρακμή, μαζί με την εξαιρετικά υψηλή εγκληματικότητα των μειονοτήτων και την αναζωπύρωση των φυλετικών συγκρούσεων (επεισόδια Φέργκιουσον και Βαλτιμόρης, σφαγή Τσάρλεστον), έχουν δημιουργήσει αισθήματα σοβαρής ανησυχίας σε πολλούς Λευκούς, καθώς «νιώθουν να πολιορκούνται».  Και αν ορισμένοι έχουν αποδεχθεί το προοδευτικό αφήγημα της φυλετικής ντροπής, υπάρχει φόβος πως απέναντι στην κρίση αυτή, πολλοί θα ριζοσπαστικοποιηθούν συνειδησιακά, πολιτικά και κοινωνικά.  Αυτό, μαζί με την αφύπνιση της οργής των Μαύρων για τις κακές οικονομικές συνθήκες και την αστυνομική βία, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Κάθε φορά που όχλοι Μαύρων λεηλατούν πόλεις μετά π.χ. από θάνατο οικείου τους από αστυνομικό, πλέον απέναντι τους αναπτύσσονται πάνοπλες Λευκές πολιτοφυλακές.  Για μία χώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων δε μπορούν να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα, όμως η υπάρχουσα τάση δεν είναι θετική.  Τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί πολύ σύντομα.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2015. Έκτοτε, το φυλετικό ζήτημα έχει κατονομαστεί ως βασικός παράγων για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Περισσότερα για το πως επηρεάζει το διχασμό της Αμερικανικής κοινωνίας ΕΔΩ

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.