Η Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Η δράση που είναι φέτος αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεκινά με την «Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη».

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό εικονιστικό κρατήρα που φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα για τον εμπλουτισμό των αρχαιοπωλείων και των ιδιωτικών Συλλογών το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο ΕΑΜ, σε ένα είδος επιστροφής στον τόπο της προέλευσής του. Το πολύτιμο αγγείο εκτίθεται για πρώτη φορά από την Τρίτη 22 Μαρτίου ως την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στην «Aίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34), στην καρδιά του Μουσείου.

Η Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη.
[Credit: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο]

Στις 16 Μαρτίου 1912, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέλαβε ένα σπάνιο αγγείο: έναν ακέραιο μυκηναϊκό αμφοροειδή κρατήρα με θαυμάσια εικονιστική διακόσμηση που αντλεί έμπνευση από τη φύση. Το αγγείο αποκτήθηκε στη Σμύρνη από Έλληνα συλλέκτη, μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1911, δηλώθηκε στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της εποχής και αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος με απόφαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου έναντι 250 δραχμών, λόγω της σπουδαιότητάς του.

Η αριστουργηματική ζωγραφική παράσταση αποτυπώνει σε κάθε πλευρά του αγγείου από ένα ζεύγος ταύρου και αγελάδας σε μια ιδιότυπη σκηνή ερωτοτροπίας. Τα ζώα παριστάνονται ελεύθερα σε φυσικό τοπίο να πλησιάζονται διακριτικά και να αναγνωρίζουν με τις ανάσες τους την αμοιβαία και μοιραία τους έλξη. Το εικονογραφικό θέμα των ζώων και των πουλιών που ερωτοτροπούν είναι κοινό στο προϊστορικό Αιγαίο και πιστεύεται πως απηχεί με τρόπο αλληγορικό την ερωτική έλξη των ανθρώπων, καθώς και όλων των ζωντανών πλασμάτων επί γης.

Ο Κρατήρας των Βοοειδών που Ερωτοτροπούν φιλοτεχνήθηκε σε κάποιο μυκηναϊκό ανακτορικό εργαστήριο της Αργολίδας στα τέλη του 14ου αι. π.Χ. Κατόπιν ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα και η διακίνηση αρχαιοτήτων το έφεραν στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στις 5 Απριλίου και στις 17 Μαΐου ημέρα Τρίτη, ώρα 17.00, καθώς και στις 3 και 17 Απριλίου και στις 8 και 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το πανάρχαιο ταξίδι του πολύτιμου κρατήρα, την αινιγματική του παράσταση, καθώς και για την παράνομη και την νόμιμη αρχαιολογική δράση και την αρχαιοφιλία στη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

5 Απριλίου και 17 Μαΐου ημέρα Τρίτη, ώρα έναρξης 17:00 και

3 και 17 Απριλίου και 8 και 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144858, 2132144838 

Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *