Η βύθιση του HMS Gloucester στη Μάχη της Κρήτης

Γράφει ο Κώστας Μπαγιώτας

ο καταδρομικό HMS Gloucester ήταν ένα από τα 9 σημαντικά Βρετανικά σκάφη που βυθίστηκαν κατά τις ναυτικές επιχειρήσεις, γύρω από την Κρήτη.

Ήταν κλάσης Southampton, με τα εξής χαρακτηριστικά:

Μέγιστη ταχύτητα 32,5 κόμβοι
Τέσσερις τριπλοί πύργοι με πυροβόλα των 6 in
Οκτώ δίδυμα πυροβόλα των 4 in
Οκτώ δίδυμα α/α πυροβόλα των 2 pdr
Οκτώ πολυβόλα και έξι τορπιλοσωλήνες των 21 in

Για την απόβαση της 5ης Γερμανικής ορεινής Μεραρχίας στην Κρήτη ,συγκεντρώθηκαν δύο στολίσκοι, αποτελούμενοι από 63 σκαφάκια. Σε αυτά μεταφέρονταν περίπου 6.500 άνδρες ενώ 15.000 θα μεταφέρονταν στο νησί αεροπορικώς. Οι δύο στολίσκοι, από 25 και 38 σκάφη, συνοδεύονταν από τα ιταλικά τορπιλοβόλα “Lupo” και Sagittario, αντίστοιχα.

Η Βρετανική Ναυτική δύναμη διαιρέθηκε σε 4 δυνάμεις που βρίσκονταν Βόρεια και Δυτικά της Κρήτης, με εξαίρεση την ομάδα C, κοντά στην Κάσο. Το Gloucester (κυβ. Rowley) ανήκε στην ομάδα Β, μαζί με το Fiji και τα αντιτορπιλικά Greyhound και Griffin . Η ακτίνα ευθύνης της ομάδας ήταν από δυτικά της Κρήτης μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο ,ενώ θα έπρεπε να παράσχει βοήθεια στην ομάδα D, εάν ήταν ανάγκη.

Όταν ο πρώτος στολίσκος με τα 25 καΐκια έφτασε βόρεια του Μάλεμε , στις 21 Μάη, δέχθηκε επίθεση από την ομάδα του Ναυάρχου Glennie . Το “Lupo” , αφού ανέπτυξε ταχύτητα και δημιούργησε προπέτασμα καπνού , εξαπέλυσε τορπίλες και υποχώρησε, αφού επλήγη.

Η επόμενη μέρα αποδείχθηκε αρκετά κομβικής σημασίας. Τα Στούκας ξεκίνησαν με το πρώτο φως του ήλιου τους βομβαρδισμούς, συνεπικουρούμενα από He 111 και μαχητικά Bf Messermicht . Η έλλειψη πυρομαχικών από πλευράς Βρετανών ήταν καθοριστικής σημασίας για την υπεροχή στην περιοχή . Ο Cunningham διέταξε τρία πλοία της δύναμης D να μεταβούν στην Αλεξάνδρεια για ανεφοδιασμό. Ανατολικά η ομάδα C επιτέθηκε στη δεύτερη νηοπομπή αλλά εγκατέλειψε την καταδίωξη λόγω των επιδρομών της Luftwaffe, κινούμενη τώρα προς Αντικύθηρα, ώστε να συνενωθεί με την υπόλοιπη δύναμη.

Το Greyhound βυθίστηκε κοντά στα Κύθηρα, στην προσπάθεια του να καταδιώξει ένα καΐκι. Ύστερα, το Gloucester, που βοηθούσε το πρώτο, βρέθηκε σοβαρά χτυπημένο. Μοιραία διατάχθηκε να εγκαταλειφθεί. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε απόπειρα διάσωσης του πληρώματος από τον 5ο στολίσκο αντιτορπιλικών αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Οι 85 ναυαγοί, από πλήρωμα 807 ανδρών, διασώθηκαν από Γερμανούς περίπου 24 ώρες μετά το ναυάγιο. Η καταστροφική αυτή μέρα ολοκληρώθηκε με την βύθιση του HMS Fiji

Ναυτικές επιχειρήσεις κατά τη Μάχη της Κρήτης. Θέσεις βύθισης των Βρετανικών πλοίων.

Από την ομάδα ΦΒ Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.