Η διαίρεση της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου: Η γέννηση της Γαλλίας και της Γερμανίας

Γράφει ο Μανώλης Χατζημανώλης

Η πολιτική κατάσταση στην Δύση αμέσως μετά την τριχοτόμηση της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου το 843 μ.Χ. μεταξύ των εγγονών του.

Με συνθήκη που υπογράφτηκε στην πόλη Βερντέν (Verdun), κάθε ένας από τους τρεις αδελφούς έλαβε μέρος της επικράτειας του εκτεταμένου φραγκικού βασιλείου.

Ο πρεσβύτερος Λόθαρ διατήρησε τον αυτοκρατορικό τίτλο και την ονομαστική επικυριαρχία επί των αδελφών του, ενώ έλαβε το κεντρικό τμήμα της αυτοκρατορίας, ήτοι το βασίλειο της Ιταλίας, την Βουργουνδία, την Προβηγκία και όλες τις χώρες βορείως των Άλπεων και μεταξύ των ποταμών Ρήνου και Ροδανού, που ονομάστηκαν συλλήβδην “Λοθαριγγία”.

Ο Λουδοβίκος ο Γερμανός έλαβε την “Ανατολική Φραγκία”, δηλαδή τις χώρες ανατολικά του Ρήνου, καθώς και την περιοχή της Ρηνανίας δυτικά του ποταμού. Η επικράτειά του θα εξελισσόταν στο μεσαιωνικό βασίλειο της Γερμανίας.

Ο Κάρολος ο Φαλακρός έλαβε την “Δυτική Φραγκία”, η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στο γαλλικό βασίλειο.

Από το 855, η ηγεμονία του Λόθαρ κατέρρευσε και τα εδάφη της “καννιβαλίστηκαν” από τους δύο γείτονές της. Οι Γάλλοι σταδιακά θα προσαρτούσαν την Βουργουνδία και την Προβηγκία, η βόρεια Ιταλία θα περνούσε στην σφαίρα επιρροής των Γερμανών βασιλέων, ενώ η ευπαθής Λοθαριγγία, που το όνομά της παραφθάρηκε με τα χρόνια στο σημερινό “Λωραίνη”, μετατράπηκε σε μήλο της έριδος μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αντιπαλότητα που κράτησε για αιώνες, καθώς ειδικά το νότιο τμήμα της περιοχής, η Αλσατία-Λωραίνη, θα αποτελούσε ένα από τα πλέον αιματοβαμμένα πεδία μάχης της Ευρώπης, αλλάζοντας διαδοχικά χέρια από τον 9ο ως τον 20ο αιώνα, με την οριστική προσάρτησή του στην Γαλλία το 1945…

Η δεύτερη διανομή της αυτοκρατορίας, 870

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.