Η εκστρατεία του Περικλή στην θρακική Χερσόνησο

του Μανώλη Χατζημανώλη,

από την ομάδα Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία

Σύμφωνα με τους Βίους Παράλληλους του Πλουτάρχου, η πιο αξιομνημόνευτη εκστρατεία του Περικλή ήταν αυτή της θρακικής Χερσόνησου. Τοποθετημένη από τους σύγχρονους μελετητές γύρω στο 447 π.Χ, καθώς κατά τον Βοιωτό ιστορικό έλαβε χώρα την εποχή της πολιτικής παντοδυναμίας του Αλκμεωνίδη πολιτικού μετά τον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου Κίμωνα του Μιλτιάδου το 450, θεωρείτο από τους συγχρόνους της πως έσωσε τον Ελληνισμό της περιοχής σε μια δύσκολη γι’αυτόν εποχή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Αθηναίος οπλίτης του 5ου π.Χ αιώνα. Στην ασπίδα του φέρει την Τρισκελίδα, έμβλημα της αριστοκρατικής φατρίας των Αλκμεωνιδών που πολέμησε σφόδρα την τυραννία του Πεισιστράτου και έβγαλε σημαντικότατους Αθηναίους πολιτικούς όπως ο Κλεισθένης και ο Περικλής του Ξανθίππου.

Όπως διηγείται ο Ηρόδοτος η ελληνική παρουσία στην περιοχή ανάγεται τουλάχιστον από το 556-550, όταν οι τοπικοί Δόλογκοι Θράκες προσκάλεσαν μετά από Δελφικό χρησμό τον Φιλαϊδη ευγενή Μιλτιάδη τον Πρεσβύτερο (πρόκειται για τον θείο του νικητή του Μαραθώνα) να έλθει μαζί με Αθηναίους αποίκους στην Χερσόνησο για να τους βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των βάρβαρων Αψινθίων Θρακών που τους ταλαιπωρούσαν με τις επιδρομές τους. Πράγματι ο Μιλτιάδης, που συν τοις άλλοις ήταν και πολιτικός αντίπαλος του τυράννου της Αθήνας Πεισιστράτου, εκστράτευσε στην Θράκη όπου ίδρυσε πολλές αποικίες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Πακτύη, Αγορά και Κριθωτή, ενώ αφού οχύρωσε με τείχη και την πόλη Καρδία έκτισε εγκάρσιο τείχος πάνω στον ισθμό της Χερσονήσου μεταξύ της Καρδίας και της Πακτύης που απομόνωνε την θρακική Χερσόνησο από την ενδοχώρα, αναχαιτίζοντας έτσι τις επιδρομές των Αψινθίων.

Εκατό χρόνια μετά, και αφού οι ελληνικές αποικίες της περιοχής είχαν προφανώς παρακμάσει όταν μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης (499-493 π.Χ) ο Μιλτιάδης ο Νεότερος εγκατέλειψε την Χερσόνησο μαζί με πολλούς ακολούθους του, οι Αθηναίοι θα επανέρχονταν δυναμικά στην περιοχή: Στα πλαίσια της πολιτικής διασφάλισης των θαλασσίων οδών μεταξύ των σιτοπαραγωγών περιοχών του Ευξείνου Πόντου και της Αθήνας που διέρχονταν τα Στενά, 1.000 Αθηναίοι άποικοι από την τάξη των ακτημόνων θητών στάλθηκαν στην Χερσόνησο για να αναζωογονήσουν με σφριγηλό ανδρικό πληθυσμό τις πόλεις, ενώ και τα τείχη του ισθμού που είχαν καταρρεύσει μετά από χρόνια παραμέλησης και επιδρομών των γειτονικών Αψινθίων ανοικοδομήθηκαν εκ νέου. Ο συνεχής συνοριακός πόλεμος μεταξύ των ελληνικών πόλεων και των θρακικών κοινοτήτων τερματίστηκε, ενώ και οι ληστρικές συμμορίες Θρακών εντός των ορίων της Χερσονήσου εξοντώθηκαν επαναφέροντας μετά από δεκαετίες την ειρήνη στην περιοχή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Gulf of Saros Crdiaa Pactya Cardia Agora Callipolis Alopeconnesus Thracian Chersonese Sestus Percote Abydos Madytus Elaeus Dardanus Hellespont Dardania Rhoeteum"
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Η θρακική εκστρατεία του Περικλή, μία από τις πολλές που θα διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια των 5ου και 4ου αιώνων οι Αθηναίοι στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αύξησε το αθηναϊκό γόητρο μεταξύ των Ελλήνων, καθώς έγινε σε βοήθεια ελληνικών πόλεων έναντι αλλοφύλων, αλλά παράλληλα ενίσχυσε και την αθηναϊκή Ηγεμονία, καθώς η Χερσόνησος αποτέλεσε το βασικό έρεισμα από το οποίο οι τρομεροί αθηναϊκοί στόλοι του 5ου π.Χ έλεγχαν την ευρύτερη περιοχή των Στενών και της Προποντίδας. Δέκα χρόνια περίπου μετά τα αθηναϊκά λάβαρα πάλι υπό τον Περικλή θα ταξίδευαν ακόμα πιο πέρα, επεκτείνοντας την αθηναϊκή επιρροή στις ακτές τις Μαύρης Θάλασσας…

, , , , ,

1 thought on “Η εκστρατεία του Περικλή στην θρακική Χερσόνησο

  1. Μονο που οι Θρακες κ. Χατζημανωλη ηταν Ελληνικα φυλα, οχι αλλοφυλοι. Σε χαμηλοτερο πολιτιστικο σταδιο απο τους Αθηναιους, αλλα παντοτε ελληνικα φυλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.