Η Επανάσταση του Shays (1786-1787)

Πότε: 1786
Ποιος ξεσηκώθηκε: Αγρότες με αρχηγό τους τον Daniel Shays, εξαιτίας των υψηλών φόρων.
Γιατί απέτυχαν: Νικήθηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τον σαφώς καλύτερο εξοπλισμό τους.

Το μελάνι δεν είχε καν στεγνώσει πάνω στα φρεσκογραμμένα άρθρα της Συνομοσπονδίας, όταν οι νέοι Αμερικάνοι άρχισαν να εξεγείρονται εναντίον της ανήλικης κυβέρνησής τους. Δύο ομάδες από αγρότες της Μασαχουσέτης, με αρχηγούς τον Daniel Shays και τον Luke Day, δεν δέχτηκαν την απαίτηση της κυβέρνησης που ήθελε οι φόροι να πληρώνονται σε χρήματα και όχι σε αγαθά και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό.

Οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν αρκετό ρευστό, μιας και ασχολούνταν με τις εκτάσεις τους για να ζήσουν και όχι για να πουλήσουν και επειδή οι φαντάροι της Συνομοσπονδίας θα «αμείβονταν» με την ελευθερία τους από τον Βρετανικό ζυγό και όχι σε χρήματα.

Τον Αύγουστο του 1786, μια πολιτοφυλακή κατέλαβε ένα δικαστήριο, εμποδίζοντας τις δικαστικές αρχές από το να τελέσουν τα καθήκοντά τους. Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης, δίκασε έντεκα επαναστάτες για μια σειρά από κατηγορίες που αντιστοιχούσαν σε εσχάτη προδοσία, με την θανατική ποινή να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Έξι μέρες αργότερα, ο Shays και ο Day οργάνωσαν μια ομάδα που κατέλαβε και σταμάτησε τις εργασίες του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με μια πολιτοφυλακή που είχε ενημερωθεί για τους σκοπούς τους και είχε πληρωθεί για να τους σταματήσει. Η επανάσταση κρίθηκε όταν ο Shays αποφάσισε να προσπαθήσει να καταλάβει το Ομοσπονδιακό Οπλοστάσιο στο Springfield μαζί με 1500 άντρες, με τον Day να συμμετέχει και αυτός με τις δικές του δυνάμεις. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αριθμούσαν 1200 άντρες.

Όταν οι δυνάμεις του Shay κινήθηκαν προς το οπλοστάσιο, στις 26 Γενάρη του 1787, οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με δύο κανόνια, τα οποία σκότωσαν 4 και τραυμάτισαν άλλους 20, ένα γεγονός που προκάλεσε μαζική υποχώρηση και πανικό. Δύο ημέρες αργότερα, η πληρωμένη πολιτοφυλακή έπιασε παντελώς απροετοίμαστους τους άντρες του Shays, διαλύοντάς τους. Δεν σημειώθηκαν περαιτέρω απώλειες και η επανάσταση τελείωσε κάπου εκεί.

vice.com

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.