Η Μάχη της Λυών (197 μ.Χ.): Ένα αιματηρό επεισόδιο των ρωμαϊκών εμφυλίων

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

H φοβερή μάχη της Λυών έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου 197 μ.Χ μεταξύ των διεκδικητών του θρόνου του ρωμαϊκού κράτους, Κλαύδιου Αλβίνου (Έπαρχου της Βρετανίας) και Σεπτίμιου Σεβήρου (Έπαρχου της Παννονίας), με τον καθένα να συγκεντρώνει τεράστιες δυνάμεις.

Έχοντας στην διάθεσή του το σύνολο σχεδόν των λεγεώνων του Δούναβη και κάποιες του Ρήνου (Ι Minerva, V Alaudae, I Anjutrix, V Macedonica, I, II και III Italica, XVI Gemina), καθώς και ενισχύσεις από την Μ.Ασία και την Συρία (XV Apollinaris, XVI Fulminata, III Gallica) και έχοντας πρόσβαση στην φρουρά της Ρώμης (5 πραιτωριανές κοόρτεις/2.500 ανδρες), τα στρατεύματα του Σεβήρου, μαζί με τις συμμαχικές μοναδες, ξεπερνούσαν τις 85.000 ανδρες. Αφού κινήθηκε ταχύτατα μέσω των Άλπεων και ανεβαίνοντας την κοιλάδα του Ροδανού, συνάντησε το πολυπληθές στράτευμα του έτερου διεκδικητή Αλβίνου, ο οποίος “κατέβαινε” έχοντας σαν πυρήνα τις βρετανικές λεγεώνες (ΙΙ Αugusta, XIIII Gemina Martia Victrix, XX Valeria Victrix), ισχυρά συγκροτήματα μάχης (vexillationes) από τις λεγεώνες του Ρήνου (ΙΙ Traiana, X Ulpia, II Anjutrix Pia Fidelis), καθώς και Γαλάτες και Βαταυούς επιστράτους συν την πολύτιμη βοήθεια της VII Gemina, η οποία ερχόταν “πάνοπλη και αρειμάνια” (Ηρωδιανος Β, 126-7) από την Leon της Ισπανίας.Το σύνολο των δυνάμεων του Αλβίνου έφθανε τις 65.000 ανδρες.

Οι δυο αντίπαλες στρατιές συναντήθηκαν στα περίχωρα του Lugdunum (Λυών) στην κεντρική Γαλατία στις 19 Φεβρουαριου 197. Στην σφοδρή 12ωρη σύγκρουση που ακολούθησε, “…σχηματίστηκαν λόφοι από νεκρούς και βουνά απο ετοιμοθάνατους, οι λάκκοι και οι τάφροι γέμισαν απο νεκρά άλογα και σπασμένα όπλα” (Ηρωδιανός 125-80). Τα στρατεύματα του Σεβήρου επικράτησαν, υφιστάμενα τρομερές απώλειες αφού προηγουμένως αφάνισαν τον εχθρό. Ο Κλαύδιος Αλβίνος συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε επιτόπου. Ο Σεπτίμιος Σεβήρος επικράτησε, αλλά με δυσθεώρητο κόστος, 50.000 νεκροί συνολικά ήτοι το 11% των ενόπλων δυνάμεων της Αυτοκρατορίας. Η “Pax Romana” ήταν πλέον παρελθόν…

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.