Η μάχη των Πάγων μεταξύ Ρώσων και Τευτώνων (1242)

του Χρήστου Χατζηλία,

Μετά την απελευθέρωση του Πσκόβ από τις Ρωσικές δυνάμεις του Αλέξανδρου Νιέφσκι και τις επιτυχίες εναντίον των Γερμανών στην Εσθονία, μονάδες Ρώσων ανιχνευτών εστάλησαν δυτικά της λίμνης Πέϊπους (σημ.σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας) προς αναζήτηση πολεμοφοδίων και τροφίμων ,όμως έπεσαν σε ενέδρα και αποδεκατίστηκαν από τους Τεύτονες ιππότες.

Όταν μαθεύτηκε η ήττα ο Νιέφσκι διέταξε όλες τις διασκορπισμένες Ρωσικές δυνάμεις να συμπτυχθούν στις δυτικές όχθες της λίμνης με αποτέλεσμα να παρασύρει τους Τεύτονες πάνω στην παγωμένη επιφάνεια. Ο Ρώσος πρίγκιπας οδήγησε τον στρατό του στο στενότερο σημείο της λίμνης και εκμεταλλευόμενος το στερεό χέρσο έδαφος παρέταξε την πολιτοφυλακή του στην ξηρά, ενώ τα πλευρά του προσέφεραν φυσική κάλυψη λόγω της βλάστησης του βάλτου, έπειτα, ενίσχυσε τα άκρα του με ελαφρύ ιππικό τοποθετώντας στην δεξιά πτέρυγα τις εφιππες μονάδες μαζί με ιπποτοξότες πιθανώς Κουμάνους.

Στην αριστερή πτέρυγα παρέταξε το ιππικό του Νόβγκοροντ, επίσης ενισχυμένο με ιπποτοξότες, ενώ στο κέντρο αναπτύχθηκε η πολιτοφυλακή του Νόβγκοροντ αποτελούμενη από πεζούς άνδρες εξοπλισμένους με τόξα, δόρατα και μεγάλα τσεκούρια.Στην οπισθοφυλακή υπήρχαν επίσης τμήματα της προσωπικής φρουράς του Νιέφσκι. Σύμφωνα με το σχέδιο το πεζικό θα λειτουργούσε ως δόλωμα παρασέρνοντας τους Τεύτονες στην λίμνη.

Οι Τεύτονες από την άλλη περίπου 2.000 άνδρες (Δανούς ιππότες, Γερμανούς φεουδάρχες, Εσθονούς βοηθητικούς) ξεκίνησαν την επίθεση εναντίον του κέντρου της Ρωσικής παράταξης με αρχικές επιτυχίες αλλά και με αρκετές απώλειες από τις βολές τών πεζών.

Στην αριστερή πλευρά οι Δανοί δέχθηκαν την αστραπιαία επίθεση των ιπποτοξοτών και η συνοχή τους κλονίστηκε σοβαρά, πρώτοι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης οι πανικόβλητοι Εσθονοί βοηθητικοί, βλέποντας όμως το μέγεθος των Ρωσικών δυνάμεων που ξεπροβαλλονταν άρχισαν και οι Δανοί να υποχωρούν άτακτα αφήνοντας μόνους τους Γερμανούς στο κέντρο.

Η υποχώρηση είχε μετατραπεί σε σφαγή, οι έντρομοι σταυροφόροι αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας στην… παγωμένη λίμνη, με τις τελευταίες αψιμαχίες να γίνονται πάνω της. Τα φιλόδοξα όνειρα των μελών του Ξίφους τερματίστηκαν οριστικά μετά την μάχη του Πέϊπους ,τα γεωγραφικά σύνορα διατηρήθηκαν αναλλοίωτα και οι Τεύτονες παρέδωσαν στους Ρώσους το Ίσμποργκ και όλα τα εδάφη που είχαν καταλάβει κατά τα έτη 1240-1241.

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.