Η «Συμφωνία των Πρεσπών» ως ενισχυτής των εσωτερικών ερίδων στα Σκόπια

Του Μιχάλη Ρέττου*

Από το facebook

Το κύριο επιχείρημα υπέρ του συμβιβασμού στο σκοπιανό από διάφορους κύκλους εν Ελλάδι, ήταν το ότι θέλουμε μία γείτονα χώρα ενωμένη και όχι διηρημένη από τις εσωτερικές εθνοτικές διαμάχες, που ενδεχόμενα θα επιφέρουν εθνικιστικές εξάρσεις, αποσχίσεις ή δεν ξέρω τι άλλο. Στην πράξη, όμως, αυτό που βλέπουμε είναι η ενίσχυση του εσωτερικού διχασμού στα Σκόπια, λόγω ακριβώς της συμφωνίας που θέλουν να επιβάλουν άρον άρον υπέρτερες δυνάμεις στις δύο χώρες.

Από τη μία πλευρά έχουμε τους Αλβανούς που έσπευσαν ασμένως να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και από την άλλη τους σλαβομακεδόνες να το μποϊκοτάρουν. Οι τελευταίοι σήμερα βλέπουν τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό να συμμαχεί με το ξένο εθνοτικό στοιχείο (τους Αλβανούς και τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ) καθώς και με διεθνείς παράγοντες, για να καταφέρει να περάσει τη συνταγματική αλλαγή και την αλλαγή του ονόματος, την οποία οι ίδιοι δεν επιθυμούν. Είναι επόμενο ότι βαδίζουμε προς μία εθνικιστική αναδίπλωση στα Σκόπια, η οποία θα στραφεί ενάντια στο εγχώριο αλβανικό στοιχείο, λόγω ακριβώς του συμβιβασμού που φαίνεται να προχωρά ερήμην των σλαβομακεδόνων. Τα γεγονότα τα ίδια διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο το wishfull thinking πολλών περί κατευνασμού των εσωτερικών ερίδων στη γείτονα χώρα, υπό το πλαίσιο της νατοϊκής προστασίας και των συμβιβασμών που αυτή επιβάλλει.

Για την Ελλάδα από την άλλη δεν το συζητούμε καν. Όποιος δεν ασπάζεται τη «Συμφωνία των Πρεσπών» βαφτίζεται με την ταμπέλα του «ακροδεξιού» από μία θλιβερή μειοψηφία ανθρώπων που παριστάνουν τους κυβερνώντες.

*Ο Μιχάλης Ρέττος είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.