Η χαμένη μουσική των Ετρούσκων – Αφιέρωμα στην ιταλική τηλεόραση

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στην Ιταλία το επιστημονικό έργο για την ανάκτηση και τη μελέτη των ετρουσκικών μουσικών οργάνων με τίτλο “Η χαμένη μουσική των Ετρούσκων”, που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικά χρόνια από δύο γνωστούς και σημαντικούς επαγγελματίες στο αρχαιολογικό μουσείο “Ισίδωρος Φάλτσι” στην Βετουλονία: τη Σιμόνα Ραφανέλι και τον σαξοφωνίστα Στέφανο Τσαντίνι.

Οι δύο μελετητές θα παρουσιάσουν αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου, στις 21.20 (ώρα Ιταλίας) στις οθόνες του καναλιού Rai Uno στο πρόγραμμα “Οδυσσέας, η ευχαρίστηση της ανακάλυψης” του Αλμπέρτο Αντζέλα. Το ιδιαίτερο αυτό επεισόδιο θα έχει τον τίτλο “Ετρούσκοι, ένα ταξίδι σε έναν χαμένο κόσμο”.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μελέτη που παρουσιάστηκε, Ο Αντζέλα θα μιλήσει για τους Ετρούσκους, έναν λαό του οποίου το μεγαλείο έχει αναφερθεί από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους ιστορικούς της αρχαιότητος και των οποίων τα ίχνη συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν χάρη στις συνεχείς και μυστηριώδεις ανακαλύψεις στην κεντρική Ιταλία.

Το έργο των Σιμόνα Ραφανέλι και Στέφανο Τσαντίνι, οι οποίοι θα είναι φιλοξενούμενοι της εκπομπής, αφορά την πιστή αναπαραγωγή των αρχαίων αιολικών οργάνων που ανακατασκευάστηκαν με βάση τα αυθεντικά μοντέλα της εποχής των Ετρούσκων που εκτέθηκαν στο μουσείο στο Porto Santo Stefano και βρέθηκαν σε ναυάγιο του 6ου αιώνα π.Χ. (ανακτήθηκαν από τον πάτο της θάλασσας του κόλπου Campese στο νησί Giglio).

Αυτά τα ευρήματα μελετήθηκαν και μετρήθηκαν συγκεκριμένα από τον Τσαντίνι και χάρη σε αυτές τις μελέτες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν αυτά τα όργανα και στη συνέχεια να τα κάνουν να βγάλουν ήχο.
Ταυτόχρονα, η Σιμόνα Ραφανέλι πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την εικονογραφία των ετρουσκικών μουσικών οργάνων από όπου εκεί προέκυψαν πολύ σημαντικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της βεβαιότητας ότι δεν ήταν σαν το σημερινό φλάουτο αλλά όργανο του ανέμου με πολύ ιδιαίτερους ήχους.

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.