Κίμβροι και Τεύτονες: Ο Μάριος σώζει την Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Πιεζομενα απο υπερπληθυσμο, αλλα και απο κλιματικους παραγοντες, πολυπληθη Γερμανικα φυλα, οπως οι Κιμβροι και οι Τευτονες, ξεκινησαν το 125 πΧ απο την περιοχη της Γιουτλανδης, στη σημερινη Δανια, μια αργη, αλλα μαζικη πορεια προς τον νοτο, προς αναζητηση και εκμεταλλευση νεων εδαφων.

Περι το 120, βρισκοταν στην κεντρικη Ευρωπη, στην περιοχη του Κελτικου φυλου των Βοιων ( Βοημια/Τσεχια) και αφου τους συμπαρεσυραν και αυτους, οπως και τους Γερμανους Αμβρωνες, εισηλθαν στην περιοχη του Κελτικου φυλου των Σκορδισκων ( Βορεια Σερβια), οπου ενεταξαν πολλους απο αυτους στην τεραστια Βαρβαρικη μαζα, που αριθμουσε πλεον πανω απο 300.000 μαχιμους ανδρες ( 90.000 Τευτονες, 30.000 Αμβρωνες, 180.000 Κιμβρους, και 10-15.000 Βοιους και Σκορδισκους). Σε αυτους τους αριθμους, πρεπει να προσθεσουμε και τουλαχιστον 300.000 αμαχους. Η τεραστια αυτη Γερμανο-Κελτικη ορδη των 600.000 ατομων, αφου κινηθηκε ασυντονιστα λιγο στα Βορεια Βαλκανια, αποφασισε υπο την λαμπρη ηγεσια του Βασιλια των Τευτονων Teutobodus και των Κιμβρων Boiorix, που φαινεται οτι ειχαν το γενικο προσταγμα, να φτασει στις παρυφες του Ρωμαικου κρατους, στο Νωρικο ( Δυτικη Ουγγαρια) και να σαρωσει κατα σειρα μια Ρωμαικη στρατια 30.000 ανδρων ( 20.000 νεκροι, υπο τον Gnaius Papirius Carbo), να αφανισει ενα Ρωμαικο στρατευμα 10.000 ανδρων (2 Λεγεωνες υπο τον Leucius Kesoninus) που ουτε καν καταλαβε απο που του ηρθε, και να συντριψει ολοσχερως 2 Υπατικες στρατιες ( 14 Λεγεωνες-80.600 πεζοι, 4.400 ιππεις) υπο τους Υπατους Gnaius Maximus και Cointus Cepio). Η τελευταια δε ηττα, στο Arausio, αποτελει την μεγαλυτερη ηττα στην Ρωμαικη Ιστορια, πολυ μεγαλυτερη απο αυτη των Καννων- οι διασωθεντες ηταν μολις 1.200 πεζοι και 30 Ιππεις).

Αποθρανσυμενοι απο τις εκπληκτικες επιτυχιες τους, οι Κιμβροι και οι Τευτονες χωριστηκαν, και αρχισαν να λεηλατουν την Βορεια Ισπανια και την κεντρικη Γαλατια αντιστοιχως. Η απαντηση της Ρωμης δεν αργησε να ερθει, ως συνηθως. Παροτι ειχε χασει συνολικα 110.000 ανδρες σε 3 μαχες, και ανυπολογιστες ποσοτητες υλικου, η Ρωμαικη Πολιτεια συνεχιζε απτοητη τον αγωνα. Η Συγκλητος εδωσε πληρη ελευθερια κινησεων ( Dictator) στον νεο Υπατο, Gaius Marius ο οποιος αφου κατεβασε δραστικα την οικονομικη οροφη για να καταταχτει καποιος στις Λεγεωνες, στρατολογησε πληθη απορων Ρωμαιων και Ιταλων με Ρωμαικη υπηκοοτητα, και τους ενεταξε μαζικα στις Λεγεωνες, και με ενα “τρελο” προγραμμα εκπαιδευσης και λυσσωδους πειθαρχιας, τους μετεβαλε σε μια καλοκουρδισμενη, φονικη μηχανη 50.000 ανδρων (10 Λεγεωνες) αφου οπως δηλωσε: ”

“Πιο πολλοι θα ηταν αχρηστοι, πιο λιγοι θα ηταν ανεπαρκεις”. Μετα απο εντατικα γυμνασια 2 ετων, ο Ρωμαιος Υπατος ξεκινησε για την Γαλατια, αποφασισμενος να συντριψει τους Βαρβαρους, και ειδικα τους Τευτονες και Αμβρωνες, που βρισκοταν πιο κοντα στη Ρωμη. Πραγματι, σε μια φονικοτατη μαχη, στα Σεξτια Υδατα ο Μαριος συνετριψε 120.000 Τευτονες και Αμβρωνες, οι οποιοι ειχαν 100.000 νεκρους και 17.000 αιχμαλωτους, ενω τα γυναικοπαιδα τους αυτοκτονησαν ομαδικα, στις 28 Ιουλιου του 102, ο δε Τευτονας Βασιλιας Teutobodus αιχμαλωτιστηκε και οδηγηθηκε στη Ρωμη, οπου στραγγαλιστηκε τελετουργικα στο Καπιτωλιο.

Επειτα ηρθε η σειρα των Κιμβρων. Πραγματι, ο Μαριος με 50.300 ανδρες συναντησε 210.000 Κιμβρους οι οποιοι πηγαιναν κατευθειαν για την…Ιταλια. Η “θηριωδης” συγκρουση εγινε στην Vercealle, στη νοτια Γαλατια, στις 30 Ιουλιου του 101 και ηταν αμυθητης βαρβαροτητας. Παρα την λυσσωδη αντισταση των Κιμβρων, οι Λεγεωνες τελικα επικρατησαν σε μια συγκλονιστικη, 10-ωρη μαχη. Οι Γερμανοι εξαυλωθηκαν, αφηνοντας 140.000 νεκρους και 60.000 αιχμαλωτιστηκαν και πουληθηκαν σαν δουλοι ( πολλα χρονια αργοτερα, το 72, ο Crixus, ενας 50αρης συμπολεμιστης του Σπαρτακου, ηταν επιζων της φρικτης μαχης), ενω τα γυναικοπαιδα αυτοκτονησαν ως συνηθως, ομαδικα. Οι Ρωμαιοι ειχαν ελαχιστες απωλειες (3.000 ανδρες).

Παρα τις φρικτες απωλειες, η Ρωμη ειχε καταφερει να επικρατησει για ακομα μια φορα, και βαδιζε ολοταχως για την Κοσμοκρατορια….

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *