Κωνσταντίνος Δούκας: Ο αυτοκράτορας που διέλυσε την άμυνα του Βυζαντίου

Κωσταντίνος Ι’ Δούκας, (1059-67) ο καταστροφέας της εποχής του. Κάργα αντιστράτιωτικος, περιέκοψε κατά 50% τον στρατό της Ανατολής προφασιζόμενος οικονομία, ” αλλά και για να κόψει τα πόδια των αιώνια ταραχοποιών Μικρασιατών στρατηγών” όπως λέει ο Ατταλειατης, ενώ πολλοί πρώην στρατιώτες όπως αναφέρει ο ίδιος έγιναν : ” Δικηγόροι και λάτρεις νομικών ζητηματων” για να βγάλουν προς το ζειν, δεν έδινε δεκάρα για τα οχυρωματικά έργα της κεντρικής Μικρας Ασίας ( Καισάρεια, Σεβάστεια, Νεοκαισάρεια, Ικόνιο, Χωναι, Άγκυρα) που ήδη συμπλήρωναν 80 χρόνια ασυντηρητα ( από την εποχή του Βουλγαροκτονου), ενώ όταν ο Νικηφόρος Βρυέννιος ( ο πρεσβύτερος) του ζήτησε χρήματα για να εξοπλίσει τους νεαρούς νεοσύλλεκτους της Αντιοχείας , αφού οι Τουρκομανοι του σατανικού εμίρη Afsin είχαν κάνει την εμφάνιση του στη Συρία, του είπε ορθα-κοφτα ” Να κόψει τον λαιμό του”.

Αφόρητα γκαντεμης, μόνο στη βασιλεία του έγιναν 5(!) μεγάλοι σεισμοί με πολλά θύματα (με αποκορύφωμα αυτός του 1066, όταν κατέρρευσε και ένας γιγάντιος ναός του Διός κοντά στη Κύζικο) ενώ η κεντρική Ελλάδα πλημμύρισε ουκ ολίγες φορές. Στη Μικρά Ασία έπεσε επί 3 σαιζόν ξηρασία, ώστε αναγκάστηκε και έφερε σιτάρι από την…Θεσσαλία. Σαν να μην έφθαναν αυτά, οι Σελτζουκοι Τούρκοι αφάνισαν τα περίχωρα της Αντιοχείας με άπειρα θύματα και λεία 60.000 αιχμαλώτων και 150.000 ζώα, ενώ η ονομαστή Καισάρεια της Καππαδοκίας λεηλατήθηκε φρικτά από τις Τουρκικές ορδές του εμίρη Balak. Tο δε Ανιον, πρωτεύουσα του Αρμενικού κρατιδίου Vanand και τρίτη πόλη της Αυτοκρατορίας (Μετά την Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη) αλώθηκε από τις Τουρκομανικες ορδές στις 16 Αυγούστου 1064, σε ένα όργιο αίματος με 80.000 νεκρούς και 40.000 αιχμαλώτους, αφού ο γελοίος διοικητής της, Παγκρατιος, είχε υποσχεθεί στον εξίσου γελοίο Κωσταντινο Δούκα ότι θα το κρατούσε ….τζάμπα, χωρίς έξοδα για την άμυνα του.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, το 1064 πάλι, 600.000 Ουζοι με τις οικογένειές τους διέσπασαν σε 15(!) σημεία τον Δούναβη και έφθασαν μέχρι το…Γαλαξείδι, μόνο και μόνο για να ανακοπουν με πολύ κόπο από τα ντόπια Θεματικά στρατεύματα και τους “Φραγγονορμανδους” που ο αστείος Δούκας κάλεσε εκτάκτως από την Μικρά Ασία. Ο δε στρατός της Ανατολής ήταν σε τόσο μαύρα χάλια, ώστε ακόμα και ο φιλελε Ψελλός να διαμαρτύρεται στον Δούκα ότι ” το παρακάνε” αλλά ο Αυτοκράτορας, όπως και ο στρατός των τρωκτικών του που είχαν πιάσει όλα τα πόστα στην Πρωτευουσα ήταν απτόητος. Μας άφησε χρόνους το 1067, και όταν ανέλαβε μετά από λίγους μήνες ο Ρωμανός Δ’ Διογένης, βρήκε μια κατάσταση μπουρδελο, που θυμίζει έντονα Ελλάδα του 2018. Ο δρόμος για το Μαντζικέρτ ήταν ανοικτός. Η σημερινή Ελλάδα όμως, αντέχει ένα νέο Μαντζικέρτ ή θα πάμε όλοι στον αγύριστο;

Ηλίας Αναγνωστάκης

, ,

7 thoughts on “Κωνσταντίνος Δούκας: Ο αυτοκράτορας που διέλυσε την άμυνα του Βυζαντίου

  1. Καλησπέρα, δεν γίνεται αυτό που ζητάτε γιατί το κείμενο δεν είναι δικό μας. Άλλωστε δεν πειράζει το κείμενο να είναι πιο εκλαϊκευμένο, έχει και τα καλά του!

  2. H “ευγένεια” και η “κοσμιότητα” είναι υπερτιμημένες αρετές γενικά, οι οποίες μάλιστα γίνονται μειονεκτήματα όταν περιγράφει κάποιος καταστάσεις που απαιτούν να εκφραστούν με οργή.

   Ότι χάνει το κείμενο σε ακαδημαϊκότητα, το κερδίζει σε αμεσότητα. Καλώς τα γράφει!

  3. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συντάκτης για τα τότε ανίκανα και προδοτικά σκουλίκια πιστεύω πως ήταν υπερβολικά κόσμια, σε μια εποχή μάλιστα που κοπρανοφάγοι τις ίδιας συνομοταξίας διαφεντεύουν την έρμη αυτή πατρίδα.
   Τώρα βέβαια δεν κρύβονται πίσω από την “ελέω Θεού βασιλεία” αλλά κλείνωντας με υποκριτικό σεβασμό και υποτιθέμενω δέος τη λέξη “δημοκρατία” λες και είναι και αυτή κάποιο “ιερό” και “θεοφύλακτο” πολιτικό σύστημα που υπερβαίνει την αξία του έθνους και τις ανάγκες και του λαού μας!
   Η μόνη τιμή που αρμόζει σε τέτοιου είδους ανθρωπάρια είναι να σκαφτούν οι τάφοι όλων των προγόνων τους, να γεμιστούν με κοπριές και τα οστά τους να ριχτούν σε ασβέστη και όχι να τιμώνται με ημερίδες, άρθρα, αγάλματα και ονομασίες δρόμων ως “αγωνιστές” κάθε είδους και “ιδεολόγοι” γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας και τα χρηματικά ωφέλη της, όλα τα άλλα περί ιδεολογιών, οικονομίας και πολιτικής είναι φτηνές δικαιολογίες!
   Κλείνω λέγοντας πως…και λίγα τους έσουρε….

 1. Μια χαρά είναι το λεξιλόγιο, άϊντε με τις φρουφρούδες που έχουμε μπλέξει… μας τον έχουν χώσει μέχρι το στομάχι και γκρινιάζουν μερικοί ότι είναι απλά… αξύριστο και τους αγκυλώνει… ΖΩΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.