«Λαρισαΐκά»: Η άγνωστη απόπειρα στασιαστικού κινήματος από υπαξιωματικούς

Με την ονομασία «Λαρισαΐκά» έμεινε στην ιστορία η απόπειρα στασιαστικού κινήματος μερίδας υπαξιωματικών της Λάρισας και άλλων πόλεων της Θεσσαλίας, το 1884, με συντεχνιακά αιτήματα.

Στις αρχές του 1884, η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη υπέβαλλε νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο συνέδεε την προαγωγή των υπαξιωματικών με τη φοίτησή τους στο Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ) που επρόκειτο να ιδρυθεί.

Επειδή αυτό σήμαινε ότι όσοι υπαξιωματικοί για διάφορους λόγους δεν θα φοιτούσαν στη σχολή αυτή αποκλείονταν από κάθε προαγωγή, οι υπαξιωματικοί της φρουράς Λάρισας, με τη συμπαράσταση και μερικών «δηλιγιαννικών» αξιωματικών, οργάνωσαν στάση, με σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ή να ματαιώσουν την ψήφισή του.

Η κίνησή τους βρήκε ανταπόκριση και από τις φρουρές άλλων πόλεων, κυρίως της Θεσσαλίας, στις οποίες απευθύνθηκαν και οι οποίες επίσης ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν στη στάση. Προτού, όμως, εκδηλωθεί η στάση ή οποιαδήποτε σχετική ενέργεια, η συνωμοσία εκμηδενίστηκε με τη σύλληψη των οργανωτών της.

Στη δικαστική διερεύνηση του συμβάντος που ακολούθησε, 23 υπαξιωματικοί φυλακίστηκαν ή αποτάχθηκαν, ενώ αποτάχθηκαν 3 αξιωματικοί. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, τελικά, στις 12 Απριλίου 1884.

SanSimera.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.