Νουράγες: Ο προϊστορικός πολιτισμός της Σαρδηνίας και η σχέση του με τους Μυκηναίους

“Νουράγες” είναι μια λέξη της διαλέκτου της Σαρδηνίας με την οποία υποδηλώνονται οι χαρακτηριστικοί προϊστορικοί οχυροί πύργοι οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νησί (σώζονται περίπου 7.000).

Πρόκειται για κτίσματα συχνά τεραστίων διαστάσεων, κτισμένα με τη μεγαλιθική τεχνική, δηλαδή με μεγάλους ογκόλιθους τοποθετημένους σε σειρές, αλλά χωρίς αμμοκονία, συχνά με σκεπή θολωτή, κατασκευασμένη κατά τον εκφορικό τρόπο. Γι’ αυτό και για άλλες λεπτομέρειες, η αρχιτεκτονική των νουράγιων θυμίζει κατά κάποιον τρόπο τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους.

Χάλκινο μοντέλο Νουράγη, 10ος αιώνας π.Χ.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νουράγιοι έκαναν την εμφάνιση τους στη Σαρδηνία στο δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.χ., υπό μυκηναϊκή επίδραση, και αυτή η υπόθεση φαίνεται ότι ενισχύεται από τη ραδιοχρονολόγηση. Πάντως, σχεδόν το σύνολο των νουράγιων ανάγεται στην εποχή του Σιδήρου και στις αρχές των ιστορικών χρόνων (9ος – 5ος αιώνας π.Χ.) .

Σαρδήνιος πολεμιστής

Τα κτίσματα αυτά υψώνονται συνήθως πάνω σε οροπέδια, συχνά κοντά σε χωριό. Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι ν. χτίζονταν στο κέντρα μεγάλων οικισμών με 200 τουλάχιστον καλύβες και η λειτουργία τους ήταν ανάλογη με εκείνη των μεσαιωνικών πύργων. Η πιο απλή μορφή είναι ένας μεμονωμένος πύργος συνήθως με έναν μεγάλο κεντρικό χώρο, με κυκλική κάτοψη, καλυμμένος με εκφορική θόλο και με εσωτερικές ελικοειδείς κλίμακες (θολωτοί ν.) σπανιότερα διασχιζόμενος από μία ή περισσότερες οφιοειδείς στοές που καταλήγουν σε σήραγγες ή μικρά κελιά (ν. με διάδρομο). Υπάρχουν επίσης ν. με περίβολο και έναν ή περισσότερους μικρότερους πύργους, και τέλος, ν. στους οποίους οι περιμετρικοί πύργοι είναι διατεταγμένοι συμμετρικά γύρω από το κεντρικό σώμα, το οποίο περιβάλλεται από αυλή, και συνδέονται με ένα συνεχές τείχος που το διασχίζουν εσωτερικές διαβάσεις (ν. τρίλοθοι, τετρόλοθοι κ.ά.).

Νουραγικό πλοίο, Μουσείο Κάλιαρι

Μία από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις του νουραγικού πολιτισμού κατά τη μεγαλύτερή του ακμή είναι τα μικρά χάλκινα γλυπτά που παριστάνουν ζώα, άντρες και γυναίκες, και μερικές μορφές πολεμιστών ή προσώπων με στάση και σύμβολα αρχηγών ή θεοτήτων.

Τα ειδώλια αυτά, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 8ου και 6ου αιώνος π.Χ., διακρίνονται από γεωμετρική σχηματοποίηση της μορφής, αλλά κάποια άλλα διακρίνονται από μεσογειακό νατουραλισμό.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Δομή

Υποθετικός χάρτης με τα νουραγικά φύλα
, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.