“Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος”: Το τραγούδι των Γάλλων σταυροφόρων του 13ου αιώνος

Ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ή Λουδοβίκος ο Άγιος ήταν από τον Οίκο των Καπετιδών ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1226-1270). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Η΄ του Λέοντος και της Λευκής της Καστίλης, εγγονός από πατέρα του Φιλίππου Β΄ Αυγούστου και, από μητέρα, του Αλφόνσου Η΄ της Καστίλης.

Οδήγησε τη Γαλλία στην Ζ’ και Η’ σταυροφορία.

Η Ζ’ Σταυροφορία ξεκίνησε με τον Λουδοβίκο και τον στρατό του να στρατοπεδεύουν στην Αίγυπτο στις 5 Ιουνίου 1249 και σύντομα να προχωρούν στην άλωση της Δαμιέτας. Τελικά, όμως, την κρίσιμη μάχη του Αλ Μανσούρα στις 6 Απριλίου 1250 οι Σταυροφόροι συνετρίβησαν από τους Μουσουλμάνους και ο Λουδοβίκος συνελήφθη αιχμάλωτος. Απελευθερώθηκε με ανταλλάγματα 400.000 λίβρες ως λύτρα και την παράδοση της πόλης της Δαμιέτας.

Η Η΄ Σταυροφορία στην περιοχή της Τύνιδας τελείωσε πριν καν ξεκινήσει καθώς αμέσως μετά την άφιξη μεγάλο κύμα πανώλης θέρισε το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού, θύμα και ο ίδιος ο βασιλιάς που πέθανε από αυτό.

Ο Λουδοβίκος ήταν ένας πιστός Καθολικός. Τιμωρούσε αυστηρά τη βλασφημία, για την οποία έθεσε ως τιμωρία τον ακρωτηριασμό της γλώσσας και των χειλιών. Απαγόρευσε επίσης τον τζόγο, την σκληρή τοκογλυφία και τη πορνεία στη Γαλλία.

Συνέβαλε με πολλά χρήματα στη συντήρηση των λειψάνων του Χριστού και δημιούργησε το Sainte-Chapelle (βασιλικό παρεκκλήσι στο μεσαιωνικό Παλαί ντε λα Σιτέ). Διέταξε την καύση του Ταλμούδ και άλλων εβραϊκών βιβλίων. Είναι ο μόνος αγιοποιημένος βασιλιάς της Γαλλίας και κατά συνέπεια υπάρχουν πολλά μέρη που πήραν το όνομά του.

Στην Γαλλία υπάρχει ένα εξαιρετικό μεσαιωνικό τραγούδι το οποίο έλεγαν οι στρατιώτες πριν από την Η’ σταυροφορία. Σας παραθέτουμε το τραγούδι όσο και τους ελληνικούς στίχους:

Στίχοι στα ελληνικά:

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος κάλεσε,
όλους τους βαρόνους και τους ιππότες του.
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ρώτησε:
“Ποιος θέλει να με ακολουθήσει όπου κι αν πάω;”

Οι πιο ένθερμοι εμφανίστηκαν,
Έχουν ορκιστεί πίστη, πιστότητα.
Οι πιο συνετοί έχουν μαντέψει,
που ο βασιλιάς Λουδοβίκος ήθελε να τους οδηγήσει.

Έτσι μίλησε ο Δούκας του Baume,
“Θα παλέψω για το βασίλειο.”
O βασιλιάς Λουδοβίκος του είπε “δεν αρκεί:
Θα υπερασπιστούμε την Χριστιανοσύνη.”

Έτσι μίλησε ο Λόρδος του Εστιένε:
“Υπερασπίζομαι τη χριστιανική γη,
Αλλά δεν θέλω να πάω
να σπείρω το θάνατο πάνω από τη θάλασσα.”

«Αχ», είπε ο βασιλεύς, “η επικράτειά μας
εκτείνεται σε όλη την αφρικανική ακτή,
μέχρι την πιο απομακρυσμένη έρημο.
Είναι το προπύργιο μας και η τιμή του αίματός μας.”

O βασιλιάς Λουδοβίκος έφυγε.
Οι πιο πιστοί τον ακολούθησαν.
Έχουν πάει μακριά, πολύ μακριά,
Να κατακτήσουν το θεϊκό φέουδο.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.