Σαν σήμερα, το 518, πέθανε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αναστάσιος Α’

από τη σελίδα Αγιά Σοφιά / Hagia Sophia,

Ο Αναστάσιος Α’ ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο “Δίκορος” επειδή είχε ένα ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό. Οι κόρες των ματιών του είχαν διαφορετικό χρώμα, έτσι το ένα μάτι φαινόταν μαύρο ενώ το άλλο γαλανό, για αυτό και τον ονόμαζαν Δίκορο.

Γεννημένος στο Δυρράχιο από γονείς ταπεινής καταγωγής. Πολύ νέος ήλθε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός στην υπηρεσία των ανακτόρων. Με την πάροδο του χρόνου, προήχθη σε δευτερεύουσα θέση αυλικού, αυτή του σιλεντιάριου (υπεύθυνος της τάξης και της ησυχίας στο Μέγα Παλάτιον). Απέκτησε όμως φήμη για τις διοικητικές του ικανότητες και εξασφάλισε την εύνοια της κόρης του αυτοκράτορα Λέοντα Α’, Αριάδνης.

Μετά το θάνατο του Ζήνωνα, η χήρα πλέον αυτοκράτειρα, Αριάδνη, προώθησε και ανέβασε στο θρόνο, στις 11 Απριλίου 491, τον εκλεκτό της αυλικό Αναστάσιο. Σαράντα ημέρες μετά την αναγόρευσή του σε αυτοκράτορα, τον παντρεύτηκε, εξακολουθώντας έτσι να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της αυτοκρατορίας.

Ο Αναστάσιος Α’ ήταν εξαιρετικός και ικανός ηγεμόνας με έργα μακράς πνοής. Αναμόρφωσε τα οικονομικά καταργώντας το “χρυσάργυρον” και άλλους φόρους και εκδίδοντας μια μεγάλη σειρά από χάλκινα νομίσματα. Άφησε το κρατικό θησαυροφυλάκιο πλουσιότερο κατά 320.000 λίβρες χρυσού. Έκτισε τα Μακρά Αναστάσια Τείχη, από την Προποντίδα στον Εύξεινο. Δεν αποδείχτηκαν πολύ γερά ούτε πολύ χρήσιμα. Έφτιαξε επίσης εκτεταμένα οχυρωματικά έργα στα ανατολικά σύνορα και στον Δούναβη. Εξόρισε τον Λογγίνο (αδελφό του Ζήνωνα) και απομάκρυνε και άλλους Ισαύρους από την Κωνσταντινούπoλη. Αυτό προκάλεσε ανταρσία και 6ετή πόλεμο (492-497) με τους Ισαύρους, τους οποίους και νίκησε. Επίσης κέρδισε κάποια εδάφη σε συγκρούσεις με την Περσία (502-505).

Προκάλεσε πάντως μεγάλη αναστάτωση με τις εμμονές του στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις (μονοφυσίτης). Εξόρισε τον Πατριάρχη Ευφήμιο και το διάδοχό του Μακεδόνιο (511). Αυτό προκάλεσε ταραχές στην Πόλη και τη στάση του Βιταλιανού. Κατέπνιξε όμως τη στάση του Βιταλιανού (511-515) που 3 φορές πολιόρκησε την Πόλη. Ο στρατός του ήταν μείγμα βαρβάρων, που έτσι ανακάλυψαν τα πλούτη και τα αδύναμα σημεία του Βυζαντίου.

Ο Αναστάσιος Α’ πέθανε από βαθιά γεράματα ενώ δεν άφησε απογόνους. Πολλοί σύγχρονοί του έγραψαν ατελείωτους επαίνους για τα έργα του και την προσφορά του στην αυτοκρατορία, ενώ άλλοι τον πολέμησαν με φανατισμό, επικρίνοντας τα θρησκευτικά του πιστεύω και τη στάση του απέναντι στην Εκκλησία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, μπορεί μεν να μην έφερε το χρυσό αιώνα στο Βυζάντιο, πέτυχε όμως όσο λίγοι να αντιμετωπίσει πολλούς εξωτερικούς κινδύνους, να ανακουφίσει τις λαϊκές μάζες, να προάγει την τεχνολογία, την οικονομία και τη δικαιοσύνη. Ήταν ο τελευταίος Ρωμαίος-Βυζαντινός Αυτοκράτορας που θεοποιήθηκε.

Στη φωτογραφία:
Δίπτυχο με τον Φλάβιο Αναστάσιο (Αναστάσιος Α’). Ελεφαντόδοντο από τον αρχαίο θησαυρό του Saint-Etienne της Bourges. (Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Τμήμα: νομίσματα, μετάλλια και αντίκες).

Αγιά Σοφιά / Hagia Sophia

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.