Συγκλονιστικό BINTEO – Επιστροφή στη Μικρά Ασία 61 χρόνια μετά από την καταστροφή

Πρόσφυγες επιστρέφουν στα πατρογονικά τους χώματα 61 χρόνια μετά. Ήταν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής… Το συγκλονιστικό τηλεοπτικό υλικό είναι από τη σελίδα του κ.Χρήστου Κωνσταντινίδη στο facebook. Το μεταφέρουμε με το κείμενο που το συνοδεύει και μας θυμίζει την δική μας προσφυγιά…

“Συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Η επιστροφή στο Μελί 61 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή

Πάνω από 37 χρόνια φυλασσόταν σαν κόρη οφθαλμών στα αρχεία του Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος . Ο λόγος για το βίντεο της επιστροφής των Μελιωτών στα πατρογονικά τους εδάφη, τα οποία άφησαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της ανταλλαγής πληθυσμών.

Η ήρθε ώρα και η στιγμή όμως να δει το φως της δημοσιότητας. Με προτροπή του ΡΙΖΕΣ (Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών) Χαλανδρίου οι μνήμες ζωντανεύουν. Το ταξίδι ξεκινά από την παράθεση παλιών φωτογραφιών. Ο αφηγητής Μανώλης Βαγιανός συγκινεί με τα λόγια του στο οδοιπορικό που καταγράφηκε μέσα από την κάμερα του Δάνου Μιχαήλογλου.

«Παρασκευή 12 Αυγούστου 1983! Μετά από 61 χρόνια νοσταλγίας και μνήμης η κρυφή ελπίδα για προσκύνημα στα άγια χώματα του Μελιού παίρνει σάρκα και οστά.

Μελιώτες ξεκίνησαν να πάνε για ευλαβικό προσκύνημα στα άγια χώματα της πατρίδας τους. Στα ιερά και στους τάφους των προγόνων μας. Εκεί που για 3000 χρόνια έζησε και μεγαλούργησε το αθάνατο ιωνικό πνεύμα», αναφέρει μεταξύ άλλων επισημαίνοντας, ότι το ταξίδι αυτό ξεκίνησε με τις ευχές των προγόνων που γεννήθηκαν εκεί και αναπαύονται στην Ελλάδα με τη νοσταλγία του γυρισμού.

Συγκίνηση και ρίγος διαπερνά τα σώματα των επισκεπτών κατά την επιστροφή. Τραγουδούν τραγούδια του τόπου τους. Γέροι και νεώτεροι δένουν τα χέρια τους, σχηματίζουν κύκλους και χορεύουν. Ανάμεσα τους 9 πρόσφυγες πρώτης γενιάς, οι οποίοι αντίκρισαν τα ερείπια των σπιτιών τους και υλοποίησαν την υπόσχεση της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Στο Μελί ταξίδεψαν τότε οι:
Μαρκέλλα Καλλιπόζη (Μελί 1901)
Καλλιόπη Μονιού (Μελί 1904)
Ευτυχία Σβίγγου
Μαρούκα Σβίγγου (Μελί 1910)
Καλλιόπη Γιαλλούρη
Χρυσή Πασσαλή
Δημήτρης Μονιός (Μελί 1904)
Θοδωρής Καλαϊτζής (Μελί 1906)
Κωστής Πασσαλής (Μελί 1906)
Μιχάλης Πιππής (Μελί 1907)
Κωστής Γιαλλούρης (Μελί 1915)
Αδελφοί Πλατουνάρη (Μελί)
Ευφροσύνη Μιχαήλογλου
Κατερίνα Βαγιανού
Μανώλης Βαγιανός
Γιώργος Πασσαλής
Δημήτρης Πασσαλής
Δάνος Μιχαήλογλου

Ευχαριστώ τον Nikos Karampou για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου για τη δημοσίευση του υλικού”.

militaire.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.