Συνέντευξη με τον Emanuele Rizzardi, συγγραφέα μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο

Το Cognosco Team έχει την χαρά και την τιμή να πάρει συνέντευξη από έναν νέο άνθρωπο από το εξωτερικό με μεγάλη αγάπη για το Βυζάντιο. Ο Emanuele Rizzardi είναι Ιταλός συγγραφέας που έχει γράψει δύο μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, τον Τελευταίο Παλαιολόγο (L’ Ultimo Paleologo) και τον Σφετεριστή (L’ Usurpatore).


Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη Βυζαντινή ιστορία;

Θυμάμαι ένα αστείο περιστατικό. Ήμουν 10 ή 11 ετών όταν ο δάσκαλός μου μας μίλησε για το τέλος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 476 “στο δυτικό τμήμα”. Αλλά στον χάρτη του βιβλίου υπήρχε ένα παράξενο όνομα, η “Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία”, οπότε ρώτησα γιατί η αυτοκρατοράι τελείωσε αν το άλλο μισό συνέχιζε να αντιστέκεται. Δεν θυμάμαι ακριβώς την απάντηση αλλά ήταν πάνω-κάτω “η Βυζαντινή αυτοκρατορία δεν είναι σημαντική”. Οπότε αποφάσισα να μάθω για αυτήν, γιατί δεν είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο ένας δάσκαλος! Μου πήρε 4 χρόνια να διαβάσω το πρώτο μου βιβλίο για την αυτοκρατορία και αν ξεκινήσω να την μελετώ, αλλά θα έλεγα ότι η ωή μου ως μελετητή ξεκίνησε στα 16-17, όταν ξεκίνησα να διαβάζω το Χρονικό του Σφραντζή.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε για το Βυζάντιο; Και γιατί συγκεκριμένα μυθιστορήματα για την εποχή Παλαιολόγων;

Βασικά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να ήταν ενδιαφέρον να πω μια ιστορία για κάτι άγνωστο, αλλά όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν ήρωες και άνθρωποι που αξίζουν ένα αφιέρωμα, που πρέπει να θυμόμαστε και προσπαθώ να το κάνω χρησιμοποιώντας το μυαλό και τις γνώσεις μου. Η ιδέα μου είναι να κάνω τις ιστορίες καλές για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους βυζαντινούς εθισμένους, έτσι ώστε η κληρονομιά αυτού του πολιτισμού να φτάσει στο πιο σημαντικό επίπεδο.

Εδώ στην Ιταλία, τα ιστορικά μυθιστορήματα αφορούν μόνο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Julius Caesar ή τον πόλεμο του Hannibal. στόχος μου είναι να προσπαθήσω να δημιουργήσω κάτι νέο και να βοηθήσω τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τι έχουμε χάσει.

L'ultimo Paleologo eBook: Emanuele Rizzardi: Amazon.it: Kindle Store

L’ Ultimo Paleologo (ιταλικά) στην Amazon

Πείτε μας για το βιβλίο σας Ο Τελευταίος Παλαιολόγος. Διαδραματίζεται σε μια δραματική στιγμή, στις τελευταίες ανάσες του Βυζαντίου Τι σας εμπνέει από εκείνη την περίοδο και τους πρωταγωνιστές; Και πώς σχετίζεται η Γεωργία με την ιστορία;

Όταν ξεκίνησα το πρώτο προσχέδιο ουσιαστικά δεν υπήρχαν βιβλία για την πολιορκία του 1453 στην Ιταλία, οπότε σκέφτηκα ότι είχα να δείξω πώς οι ήρωές μας πολεμούσαν και πέθαιναν σε μια απελπισμένη πολιορκία, λίγοι εναντίον πολλών, με γενναιότητα και θάρρος. Ο Κωνσταντίνος ήταν ο ήρωάς μου και η ιδέα να υπερασπιστεί μια πόλη αντί να αποδεχτεί την παράδοση ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα. Όταν το μυθιστόρημα ήταν στο 50% της ανάπτυξης, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δείξω όχι μόνο τη μάχη αλλά και τη μοίρα των επιζώντων, γι ‘αυτό πρόσθεσα το μέρος στη Γεωργία. Η Γεωργία είχε μια υπόσχεση βασιλικού γάμου με την αυτοκρατορία και αναφέρεται πολλές φορές από τον Σφραντζή. Με συγκίνησε αυτή η τροπή και άρχισα επίσης να μαθαίνω τη γεωργιανή ιστορία, και ήταν πολύ διασκεδαστικό!

L'USURPATORE.png

L’ Usurpatore (ιταλικά) στην Amazon
The Usurper (αγγλικά)

Ενώ ο τελευταίος αυτοκράτορας και η πτώση της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά γεγονότα, παραβλέπονται η ζωή και η δράση του στρατηγού Φιλανθρωπηνού. Τι σε έκανε να τον επιλέξεις ως ήρωα του δεύτερου βιβλίου σου “Ο Σφετεριστής”;

Ο κύριος στόχος μου ήταν να δείξω πώς ο Φιλανθρωπηνός ήταν ένα ιδιαίτερο, μοναδικό και σπουδαίο άτομο. Η ιστορία του ήταν τόσο λεπτομερής και τόσο σημαντική εκείνα τα χρόνια που ήταν φυσικό για μένα να φτιάξω ένα βιβλίο για αυτόν, απλώς και μόνο επειδή κανείς άλλος δεν το έκανε. Ο Αλέξιος ήταν ένας πονηρός και ικανός στρατηγός, αλλά επίσης είχε ένα μεγάλο όραμα για τα πράγματα γύρω του. Ήταν εκείνος που προσπάθησε για τελευταία φορά να σώσει τα εδάφη της Μικράς Ασίας.

Ενδιαφέρονται οι Ιταλοί για το Βυζάντιο; Πώς βλέπουν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως μέρος ή γείτονα της ιστορίας και του πολιτισμού τους;

Όχι. Στους Ιταλούς δεν αρέσει η ιστορία εκτός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ακόμα και από τη ρωμαϊκή ιστορία, γνωρίζουμε μόνο τον Αννίβα και τον Ιούλιο Καίσαρα. Απλώς αγνοούν την ύπαρξη της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή την αποκαλούν «Ελλάδα». Έχουμε πολλή βυζαντινή κληρονομιά στην Ιταλία, αλλά δεν δίνονται καθόλου χρήματα για να την διαχειριστούμε και μηδενικό ενδιαφέρον για να τη σώσουμε, αν εξαιρέσουμε τη Βενετία και ό,τι απομένει από τα ψηφιδωτά στη Ραβέννα.

Η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή, αλλά ελπίζω ότι θα είναι καλύτερη στο μέλλον. Για παράδειγμα, στον Βυζαντινό Πολιτιστικό Σύλλογο έχουμε μερικούς ανθρώπους ηλικίας περίπου 20-23 ετών, επειδή το Διαδίκτυο είναι καλό μέσο για να βοηθήσω άτομα που ενδιαφέρονται για το Βυζάντιο να βρουν άλλους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Πιστεύετε ότι το Βυζάντιο θα βρει το δρόμο του ως θέμα της ποπ κουλτούρας;

Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για το μέλλον, αλλά ποιος ξέρει; Ζούμε σε μια εποχή που οι μάχες δεν γίνονται πλέον με σπαθιά και δόρατα, αλλά με τη δύναμη του πολιτισμού μας, οπότε ελπίζω εμείς, άνθρωποι που θέλουμε να σώσουμε και να διαδώσουμε τη βυζαντινή κληρονομιά, να κάνουμε το καλύτερο και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Βρείτε τον Emanuele Rizzrdi και το έργο του στο Facebook

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.