Τα πυροβόλα όπλα στην Ιαπωνία: Σαμουράι “υψηλής τεχνολογίας”

Γράφει ο Μανώλης Χατζημανώλης

Κάποια μέρα του 1543 ένα κινέζικο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν τρεις Πορτογάλλοι έμποροι παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα ενός τυφώνα και οδηγήθηκε στις ακτές του νησιού Τανεγκασίμα κοντά στην παραλία του νότιου Κιουσού. Οι τρεις ταξιδιώτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πατούσαν το πόδι τους σε ιαπωνικό έδαφος. Παρά το γεγονός ότι τα περίεργα ρούχα και η εμφάνισή τους προκάλεσαν εντύπωση στους αυτόχθονες, το ενδιαφέρον των Ιαπώνων επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα πυροβόλα που μετέφεραν.

Αν και οι Ιάπωνες ήταν εξοικειωμένοι με την πυρίτιδα, από τα πρωτόγονα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι, τα πορτογαλικά όπλα τους ενθουσίασαν επειδή ήταν πολύ μικρότερα, ελαφρύτερα και ακριβέστερα. Έπειτα από ένα μήνα μαθημάτων στα νέα όπλα, ο νταϊμιο της Τανεγκασίμα αγόρασε τα δύο αρκεβούζια έναντι ενός αστρονομικού ποσού και τα έδωσε στον οπλουργό του να τα αντιγράψει. Σύντομα άρχισαν να παράγονται τεράστιοι αριθμοί αρκεβουζίων που δεν υστερούσαν σε τίποτα από τα πορτογαλικά. Το όπλο αυτό ανέδειξε τους φτωχούς ασιγκάρου, τους στρατολογημένους χωρικούς, σε σημαντικό παράγοντα κρίσης των μαχών.

Οι Ιάπωνες καινοτόμησαν σύντομα σε δύο τομείς πριν την Δύση. Πρώτον τυποποίησαν τα διαμετρηματα των βλημάτων, επιτρέποντας έτσι την μαζική παραγωγή τους σε εργαστήρια, μισό αιώνα πριν αυτό συμβεί στην Ευρώπη. Δεύτερον οι ασιγκάρου εκπαιδεύονταν να βάλλουν σε ομοβροντίες κατά σειρά, προκαλώντας θανατηφόρα πλήγματα στον αντίπαλο, όταν ακόμα στην Ευρώπη και στους μουσουλμανικούς στρατούς οι αρκεβουζιοφόροι έβαλλαν μαζικά και ασυντόνιστα.

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.