Τι μπορεί να συμβολίζουν τα αρχαία μυστηριώδη ανάγλυφα σε ναό της Τουρκίας

Η Χατούσα, μια πόλη στη βόρεια Τουρκία, είναι γνωστή για το μυστηριώδες αρχαίο θρησκευτικό ιερό που παρουσιάζει πομπές θεών που περπατούν. Ενώ ο σκοπός της μπέρδευε για πολλά χρόνια τους ειδικούς τώρα μάλλον φαίνεται ότι πρόκειται για ένα προηγμένο, για την εποχή που φτιάχτηκε, ημερολόγιο.

Μια μυστηριώδης σειρά από γλυπτά της Εποχής του Χαλκού σε μια αρχαία περιοχή στην βόρεια Τουρκία, που δείχνει τρεις πομπές θεών που κατευθύνονται προς δύο κορυφαίες θεότητες, μπορεί να ήταν ένα ημερολόγιο «πολύ πιο προηγμένο για την εποχή του», ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Ο Έμπερχαρντ Ζάγκνερ, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και πρόεδρος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Luwian Studies, δήλωσε στο New Scientist, ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα γλυπτά ως μορφή ημερολογίου, ενώ κινούσαν πέτρινους δείκτες εμπρός και πίσω, κάτω από τα γλυπτά, για να παρακολουθούν το χρόνο.

Η μελέτη, τα πλήρη ευρήματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στην αρχαιολογική επιθεώρηση του Skyscape, υποστηρίζει ότι οι δείκτες χρησιμοποιούνταν για να παρακολουθήσουν τις σεληνιακές ημέρες και τους μήνες.

Η περιοχή νομάζεται «Yazılıkaya» ή  αλλιώς «εγγεγραμμένος βράχος» από διάφορους μελετητές. Ο χώρος απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από την πόλη Χατούσα, που βρίσκεται στην σημερινή βόρεια Τουρκία και ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χετταίων κατά την εποχή του Χαλκού.

Και οι δύο περιοχές, χαρακτηρίζονται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

sputniknews.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.