Τουρκία: Οι περισσότεροι τζιχαντιστές που συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι

Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές που συνελήφθησαν από το 2014 έως το 2016 από τον τουρκικό στρατό με υποψία παράνομης δραστηριότητας, απελευθερώθηκαν, αποκάλυψαν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά (που προέρχονται από το τμήμα πληροφοριών της τουρκικής χωροφυλακής την περίοδο Ιανουάριος 2014 ως και Ιούνιο 2016, μόνο το 37% των τζιχαντιστών “συνελήφθησαν” επίσημα (αντιστοιχούσαν σε 224 από τους 607 κρατούμενους). Η χωροφυλακή, η οποία έχει δικαιοδοσία ως υπηρεσία επιβολής του νόμου στις αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές, συνέλαβε 311 Τούρκους τζιχαντιστές την ίδια περίοδο. Τα τουρκικά δικαστήρια μετέτρεψαν το 39 τοις εκατό των συλλήψεων αυτών σε κρατήσεις ενώ απελευθέρωσαν τους υπόλοιπους.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθόσον τα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων που απασχόλησαν την Τουρκική αστυνομία, (η κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου της Τουρκίας, με δικαιοδοσία στις πόλεις όπου φιλοξενείται το 79% του τουρκικού πληθυσμού) δεν αποτυπώνονται στα έγγραφα πληροφοριών. Επιπλέον, τα δεδομένα δεν λένε τίποτα για το πόσοι από όσους συνελήφθησαν απελευθερώθηκαν κατά τη δίκη τους. Οι περισσότεροι ύποπτοι που συνελήφθησαν επισήμως στην Τουρκία ως συνεργαζόμενοι με τον ISIL και την Αλ Κάιντα, απελευθερώνονται γρήγορα κατά τη διάρκεια νομικών διαδικασιών στο δικαστήριο. Ο αριθμός των (επιτυχών) καταδικαστικών αποφάσεων παραμένει πολύ χαμηλός στο τουρκικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης λόγω του “πολιτικού περιβάλλοντος” υπό την ισλαμική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρ ‘όλα αυτά, τα δημοσιευμένα στοιχεία δίνουν μια πραγματική εικόνα για το τι συνέβη εκείνα τα χρόνια όσον αφορά τους αλλοδαπούς που εισήλθαν στην Τουρκία προκειμένου να περάσουν στη Συρία και το Ιράκ και να συμμετάσχουν σε ένοπλο αγώνα τζιχάντ. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των τζιχάντιστών που έφτασαν στην Τουρκία είχε αυξηθεί σύμφωνα με το “σχέδιο’ που αποκρυπτογραφείται από τα στοιχεία. Για παράδειγμα, το 2014 έγιναν μόνο 8 κρατήσεις από τη χωροφυλακή, με προέλευση τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 499 και οι χώρες προέλευσης επεκτάθηκαν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και άλλες χώρες.

Τα έγγραφα διαχωρίζουν τους αλλοδαπούς κρατούμενους σε τρομοκράτες, συνεργάτες, συμπαθούντες και υποκινητές αλλά δεν δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι στρατιωτικοί κατέγραφαν του κρατούμενους (ταξινομήσεις) και ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για την διάκριση αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εν λόγω περίοδο 700 άνδρες και 202 γυναίκες εντάχθηκαν στο τζιχάντ, ενώ καταγράφηκαν και 16 παιδιά.

Πηγή: Nordic Monitor
ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.