Το αρχαίο πηγάδι στην Περούτζια που προκαλεί τον θαυμασμό αρχαιολόγων και μηχανικών

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Ένα πολύ ενδιαφέρον απομεινάρι της ετρουσκικής παρουσίας στην Ιταλία είναι ένα πηγάδι, το οποίο σήμερα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.

Το εν λόγω πηγάδι βρίσκεται στην Piazza Piccinino της Περούτζια (Perusna ή Pherusina στα ετρουσκικά). Η Περούτζια είναι χτισμένη σε έναν λόφο κοντά στον ποταμό Τίβερη και κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις πόλεις της ετρουσκικής ομοσπονδίας, γνωστή και ως Δωδεκάπολη. Η πόλη, πάντως, αναφέρεται και ως ουμβρικός (οι Ούμβροι ήταν ιταλικό φύλο) οικισμός.

Από την εποχή της ετρουσκικής παρουσίας σώζονται διάφορα αντικείμενα και χτίσματα όπως τμήματα του τείχους κοντά στην Αψίδα του Αυγούστου.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, το Sorbello Well, όπως ονομάστηκε λόγω της αριστοκρατικής οικογένειας στην οποία ανήκε στο παρελθόν, είναι σήμερα ορατό στην κορυφή του και χρονολογείται κατά τον 16ο αιώνα, με διάφορες ανακατασκευές να έχουν γίνει αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Σήμερα, όμως, το πηγάδι αυτό λέγεται και Pozzo etrusco, δηλαδή Ετρουσκικό Πηγάδι, καθώς πιστεύεται ότι πρωτοκατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 3ου αιώνος π.Χ. από τους Τυρρηνούς (ελληνική ονομασία των Ετρούσκων). Από τότε μέχρι και πολύ πρόσφατα το πηγάδι αυτό αποτελούσε πολύ σημαντική πηγή φρέσκου νερού για την πόλη. Δηλαδή μιλάμε για χρήση του για πάνω από 20 αιώνες(!).

Το πηγάδι εκτείνεται περίπου 37 μέτρα κάτω από το έδαφος. Η κύρια δεξαμενή του κυλινδρικού φρέατος, που ξεκινά περίπου 3 μέτρα κάτω από το σύγχρονο επίπεδο εδάφους, έχει διάμετρο περίπου 5,6 μ. (βλ. παρακάτω φωτογραφία).

Στο ανώτερο σημείο του κομματιού που έχει διάμετρο 5,6 μέτρα έχουμε ένα δείγμα της εξαιρετικής αρχαίας μηχανικής (οι Ετρούσκοι φημίζονταν σε αυτό τον τομέα). Είναι φτιαγμένο με τραβερτίνη (είδος ασβεστόλιθου) και μεγάλο αριθμό δοκών όπου στηρίζουν την “στέγη” του φρέατος (το σημείο δηλαδή που βρίσκεται στο ύψος του δρόμου).

Οι τουρίστες σήμερα μπορούν να επισκεφθούν τα αρχαία υπόγεια τμήματα του πηγαδιού μέσω της εισόδου στην πλατεία Piazza Danti no. 18 της πόλης.

Μέσω μιας πεζογέφυρας μπορείτε να φτάσετε στο κατώτερο τμήμα του ευρύτερου ανώτερου τμήματος του φρέατος (δείτε που βρίσκονται τα σκαλιά στην παραπάνω φωτογραφία). Το σημείο αυτό προσφέρει μια εξαιρετική θέα στο εσωτερικό του φρέατος.

Εάν κάνετε ταξίδι προς την Περούτζια και σας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους ευρήματα θα είναι σίγουρα μια επίσκεψη που θα αξίζει να κάνετε.

Βασική πηγή για το άρθρο ήταν το άρθρο εργασία με τίτλο “The Etruscan well in Perugia” του αρχαιολόγου (με επίκεντρο τη Μεσόγειο), Josho Brouwers, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Ancient World Magazine (ancientworldmagazine.com).

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.