Φάυλλος ο Κροτωνιάτης – Ο ήρωας των Μηδικών που τίμησε ο Μέγας Αλέξανδρος

Στην Ελλάδα λίγα γνωρίζουμε για την ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος στην Ιταλία. Της Magna Grecia, όπως την ονομάζουν οι Ιταλοί.

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Η περιοχή αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κόσμου και της αρχαίας μας ιστορίας γενικότερα. Οι Έλληνες μετά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό ίδρυσαν δεκάδες πόλεις σε όλη την Ιταλία, πάνω από 30, οι περισσότερες εκ των οποίων σήμερα είναι εξαφανισμένες απ’ τον χάρτη.

Στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος υπήρξαν τεράστιες προσωπικότητες. Μια απ’ αυτές, μα δυστυχώς άγνωστη σε όλους μας, είναι του Φάυλλου, ενός μεγάλου αθλητή από τον Κρότωνα, στον οποίο τιμές απέδωσε ακόμη κι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ο Κρότωνας, η γενέτειρα του Φάυλλου, ήταν μια πόλη-αποικία των Αχαιών.

Η πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 710 π.Χ. απ’ τον Μύσκελλο, βρισκόταν στο ανατολικότερο άκρο της εισόδου του κόλπου του Τάραντος, και κοντά στο Λακίνιο Άκρο, ακρωτήριο το οποίο έχει πάρει το όνομά του από έναν κίονα του ναού της Ήρας που μέχρι σήμερα επιβιώνει όρθιο. Κοντά στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη έχει χτιστεί η σημερινή ομώνυμη πόλη Κροτόνε της Ιταλίας.

Η αρχαία πόλη δέχτηκε απανωτές επιθέσεις τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από τους Καρχηδόνιους με αποτέλεσμα να παρακμάσει παρά τις βαρβαρικές εισβολές κατά τον μεσαίωνα κατοικείται μέχρι και σήμερα. Στη σημερινή ομώνυμη πόλη Κροτόνε της Ιταλίας, οι σημερινοί κάτοικοι δείχνουν σε κάθε ευκαιρία την υπερηφάνεια τους για την ιστορία της πόλης, αποκαλώντας την «Πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδος».

Η πόλη φημιζόταν για την καλή φυσική κατάσταση των κατοίκων της και οι καλύτεροι αθλητές συνήθως ήταν Κροτωνιάτες. Όμως η πόλη αυτή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική ιστορία της περιοχής λόγω της στάσης που κράτησε ένας άνδρας κατά τους περσικούς πολέμους. Πόκειται για τον Φάυλλο.

Ο Φάυλλος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και διακρίθηκε κερδίζοντας τρεις φορές το πένταθλο στα Πύθια, τους αθλητικούς αγώνες των Δελφών, οι οποίοι ήταν ένας εκ των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων. Μάλιστα στους Δελφούς έλαβε μέρος στο άλμα εις μήκος, όπου έκανε ένα τέτοιο άλμα που προσγειώθηκε έξω από το «σκάμμα», το τμήμα εδάφους που είναι γεμάτο με άμμο, και από εκεί λέγεται ότι προέρχεται η φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα».

Ο Φάυλλος όμως δεν είναι γνωστός μόνο για τις αθλητικές του επιδόσεις. Στους περσικούς πολέμους, και συγκεκριμένα κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. ο Κροτωνιάτης αθλητής έκανε μια κίνηση που οι υπόλοιποι Έλληνες θα μνημονεύουν για πάρα πολύ καιρό. Ενώ καμία πόλη της Ιταλίας δεν δέχτηκε να συνεισφέρει στη σημαντική αυτή μάχη (αλλά ούτε και γενικότερα στην περσική εισβολή) αφού θεωρούσαν την αντίσταση των υπολοίπων Ελλήνων ανώφελη και μάταια, μόνος του Φάυλλος, με ένα πλοίο που διέθετε, έφυγε από τον Κρότωνα για την Αθήνα και έλαβε μέρος στην ιστορική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Η συμβολική και σημαντική κίνηση του μεγάλου αυτού Έλληνα στα Μηδικά, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά εξυμνήθηκε από πολλούς μεγάλους της αρχαιότητος όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος, ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη μεγάλη νίκη στη μάχη των Γαυγαμήλων έναντι των Περσών το 331 π.Χ., έστειλε ένα μέρος από τα λάφυρα στην πόλη του Κρότωνα, για να τιμήσει έτσι την αρετή και την προθυμία του Κροτωνιάτη αθλητού.

Οι ιστορίες ανθρώπων που αψηφούν τους κίνδυνους και αδιαφορούν για τη ζωή του μπροστά στο κοινό, στο πανελλήνιο καλό, συγκινούσαν τους αρχαίους Έλληνες, όπως και τον Μακεδόνα στρατηλάτη, όμως σήμερα αυτό το πρότυπο ελεύθερου ανθρώπου αγνοείται πλήρως. Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε πάλι να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες να σηκωθούμε πάλι όρθιοι μέσα από αυτή την παρακμή που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.