Ανοίγει το 2021 η Αμφίπολη “μόνο για ειδικές ομάδες”

Απομένει να γίνουν πολλές εργασίες ώσπου να καταστεί ο τάφος επισκέψιμος

Επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον και «εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών» θα είναι το 2021 το ταφικό συγκρότημα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης, που συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου.

Επιπλέον διευκρινίστηκε ότι απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος και περαιτέρω κονδύλια ώστε το ευρύ κοινό να μπορεί να επισκεφθεί τότε το μνημείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη ζήτησε από όλους την επίσπευση των εργασιών που αφορούν το μνημειακό σύνολο στον τύμβο Καστά -που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- και των εργασιών χαράξεως διαδρομών και διαμορφώσεων, εντός του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή του Μουσείου της Αμφίπολης, που έχουν ενταχθεί στο Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.

Επίσης, σημειώθηκε ότι θέματα σχετικά με την προστασία του μνημείου, τα οποία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2015, εκτελούνται σήμερα, ενώ η 15η Οκτωβρίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία μεταφοράς των αρχιτεκτονικών μελών από την περιοχή του λέοντος και τον χώρο του μουσείου στον τύμβο.

Μάλιστα, έως σήμερα έχουν μεταφερθεί 22 από τα 160 μέλη. Οσο για την αρχιτεκτονική μελέτη και τη στατική προμελέτη του μνημειακού συνόλου του Καστά, θα τεθούν ως θέματα γνωμοδοτήσεως στη συνεδρίαση του ΚΑΣ της 17ης Δεκεμβρίου.

Ακόμη, θεωρήθηκε επιβεβλημένη η άμεση αντικατάσταση των καλύψεων προστασίας του ταφικού μνημείου και του περιβόλου με νέες, διαπιστώθηκε ότι «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016, και είναι απαραίτητες για την ομαλή εκτέλεση του έργου».

Λόγω της μη λειτουργίας της πλατφόρμας για άτομα με κινητικά προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης ζητήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την ταχεία αποκατάστασή της και να εκθέσει την κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, κάτι που είχε τεθεί στους προβλεπόμενους όρους της υπουργικής απόφασης της 5ης Ιουλίου 2019.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *