Βίντεο ντοκουμέντο από το 1944: Βρετανός δολοφονεί άοπλο ΕΑΜίτη

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας 75 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα, πριν δύο ακριβώς χρόνια (2019). Πρόκειται για τη στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός άοπλου εαμίτη τον Δεκέμβρη του 1944, μπροστά στην είσοδο των γραφείων του ΕΑΜ, στην οδό Κοραή, μετά την κατάληψή τους από βρετανούς στρατιώτες με τανκς. Η σκηνή περιλαμβάνεται στο διάρκειας 6 λεπτών trailer της ταινίας ντοκιμαντέρ του Τάσου Λέρτα «Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας».

Η δολοφονία του ΕΑΜίτη

Στο βίντεο-ντοκουμέντο φαίνονται δύο τανκς στέκονται με τις κάνες τους στραμμένες προς το κτίριο της οδού Κοραή όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΕΑΜ. Στο πίσω μέρος του πλάνου διακρίνεται το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κάμερα ζουμάρει στα γραφεία του ΕΑΜ, όπου φαίνονται καπνοί, πιθανώς από βλήματα που δέχτηκε το κτίριο από τα τανκς. Το ένα από τα δυο τανκ εισέρχεται στο ισόγειο του κτιρίου φράζοντας την είσοδο.

Βρετανοί κομάντος (με τα μπερέ) παίρνουν θέση μάχης στο δρόμο, ενώ και άλλοι στρατιώτες σπεύδουν στο κτίριο, πεζή ή μεταφερόμενοι με τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα. Μια ομάδα στρατιωτών στέκεται μπροστά στην είσοδο του διπλανού κτιρίου κι ένας από αυτούς σπρώχνοντας βίαια και με κλωτσιές προσπαθεί να την παραβιάσει.

Στη συνέχεια ξεκινούν οι συλλήψεις. Η κάμερα δείχνει έναν νέο άντρα με καπαρντίνα να οδηγείται από στρατιώτη, σε σημείο όπου συγκεντρώνουν  πολλούς συλληφθέντες, όπως θα φανεί στη συνέχεια του βίντεο.

Αμέσως μετά η κάμερα δείχνει έναν νεαρό άντρα ακριβώς να προσπαθεί να διαφύγει τρέχοντας από το μπλόκο των Βρετανών στρατιωτών, κοιτάζοντας προς τα πίσω. Κατά πάσα πιθανότητα ο άντρας βγήκε ή τον έβγαλαν με τη βία από τα γραφεία του ΕΑΜ και προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης.

Σε λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα ο άοπλος αγωνιστής έχει πέσει στο πεζοδρόμιο αφού πρώτα δέχτηκε πισώπλατα πυροβολισμούς από Βρετανό στρατιώτη, που σηκώνει αδίστακτα το περίστροφο του και τον σκοτώνει εν ψυχρώ.

Η επίμαχη σκηνή βρίσκεται στο 3.35 του βίντεο

«Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας»

Πολλές συγκλονιστικές σκηνές καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ του Τάσου Λέρτα «Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας».

Το ντοκιμαντέρ ήταν έτοιμο για προβολή από το 1982, αλλά για ευνόητους λόγους δεν προβλήθηκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες. Σήμερα, με πρωτοβουλία της New Star,  που ανέλαβε την ψηφιακή αποκατάσταση της πλήρους κόπιας της ταινίας, το ντοκιμαντέρ επιτέλους προβάλλεται.

Το ντοκιμαντέρ «Ντοκουμέντο -Η Μάχη των Αθηνών», αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του 1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό – αποσπάσματα από τα  επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επεισόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογραφικά αρχεία εκείνων των χρόνων.

koutipandoras.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *