ΒΙΝΤΕΟ – Ηριδανός ποταμός: Οι πηγές του ποταμού στον Λυκαβηττό και την ιστορία (Α’ μέρος)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά τεσσάρων (4) τεκμηριογραφημάτων: «ΗΡΙΔΑΝΟΣ. Ένα υπόγειο και ζωντανό ποτάμι κάτω από το κέντρο των Αθηνών».

Επί των οδών έρευνα: «Ηριδανός α΄: Οι πηγές του ποταμού στον Λυκαβηττό και την ιστορία».

Στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας πάνω στην πορεία του Ηριδανού ποταμού, μέσα στην σύγχρονη πόλη των Αθηνών, εντοπίζουμε τις πηγές του τόσο τις φυσικές όσο και τις φιλολογικές.

Με αφετηρία τις δυτικές πλαγιές του Λυκαβηττού, ξεκινάμε ακριβώς εκεί που ξεκινούσε ο Ηριδανός· και περπατώντας αυτές πλαγιές αναφερόμαστε στις πληροφορίες που μας δίνουν οι αρχαίοι συγγραφείς για τον ποταμό.

Μέσα από τις πηγές ανακαλύπτουμε τρεις Ηριδανούς: αρχικά τον Αθηναϊκό Ηριδανό που θα περπατήσουμε, έπειτα τον Ηριδανό των Υπερβορείων και τέλος τον Ηριδανό που πηγάζει από τον Υμηττό. Γίνεται αναφορά και στους τρεις, με βάση πάντα τις αρχαίες πηγές· με την βοήθεια χαρτών και επιτόπιων αυτοψιών ξεδιαλύνεται το τοπίο ανάμεσα τους.

Η ευρύτερη περιοχή του Σχιστού βράχου του Λυκαβηττού αποτελεί σήμερα ένα τοπόσημο της περιοχής με μεγάλη ιστορία, παλαιά και σύγχρονη, που, δυστυχώς όμως, λίγοι την συνδέουν με τον Ηριδανό.

Στόχος μας, πέρα από την γνωριμία των Αθηναίων και κάθε ενδιαφερόμενου με το υπόγειο αυτό ποτάμι, είναι να αναδείξουμε τα στοιχεία ύπαρξής του σε αρκετές περιοχές του κέντρου, στοιχεία υπόγεια αλλά ζωντανά, όπως ο ίδιος ο Ηριδανός.

Έρευνα – Κείμενα – Παρουσίαση ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου “Ροή – Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων”, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της Ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης “Γεωμυθική”.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *