Η ανάγκη ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και η ακίνητη περιουσία

Η διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι σημαντική λόγω του αριθμού του ορθόδοξου αραβόφωνου ποιμνίου που ανέρχεται σε 500 χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς σε Παλαιστίνη, εντός του Ισραήλ και την Ιορδανία.

Της Αντωνίας Δήμου*

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονότος ότι το Πατριαρχείο αποτελεί τον μεγαλύτερο κάτοχο ακίνητης περιουσίας μετά το Ισραήλ καθώς μόνο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ υπολογίζεται ότι το 37% των ακινήτων ανήκουν σε αυτό. Η ισραηλινή Κνέσετ, το Ανώτατο δικαστήριο και η οικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού επί παραδείγματι αποτελούν ιδιοκτησία του Πατριαρχείου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πωλήσεις ακινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων μίσθωσης επίσης σε χαμηλές τιμές ακινήτων σε πόλεις όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Ραμάλα, η Τιβεριάδα, η Ναζαρέτ και η Χάιφα έχουν θορυβήσει το ορθόδοξο ποίμνιο.

Και τούτο διότι αφενός υφίστανται εκτιμήσεις αφενός ότι με τις πωλήσεις και τις πολυετείς μισθώσεις αλλάζει ο αραβικός χαρακτήρας πόλεων των οποίων το τελικό καθεστώς πρόκειται να καθοριστεί στο πλαίσιο των μελλοντικών ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών και αφετέρου ότι συρρικνούται η ιδιοκτησία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου το οποίο απέκτησε την πλειονότητα των ακινήτων τον 19ο αιώνα.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων φαίνεται να έχουν παραχωρηθεί προς το Πατριαρχείο από Άραβες ιδιοκτήτες που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία ακίνητης περιουσίας. Ενδεικτικά, στην πόλη της Καισάρειας το Πατριαρχείο εμφανίζεται εντός του 2017 να έχει προβεί στην πώληση 108 στρεμμάτων γης έναντι του ευτελούς ποσού του 1 εκατ. δολαρίων.

Η εν λόγω κατάσταση έχει ενεργοποιήσει όχι μόνο το ορθόδοξο ποίμνιο αλλά υψηλό ποσοστό του αραβικού πληθυσμού που προωθεί την απομάκρυνση του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄ και την αντικατάστασή του από Παλαιστίνιο.

Μάλιστα, 112 Ιορδανοί βουλευτές έχοντας δεχτεί πιέσεις από το Ορθόδοξο Ιορδανο-Παλαιστινιακό Συμβούλιο, επέδωσαν υπόμνημα-επιστολή το καλοκαίρι 2017 στον πρωθυπουργό της Ιορδανίας προκειμένου να αρθεί η αναγνώριση του Πατριάρχη καθώς το Πατριαρχείο αποτελεί ιορδανικό ίδρυμα του οποίου η λειτουργία διέπεται από σχετικό νόμο του 1958.

Σημειωτέον δε ότι για την παύση του Πατριάρχη πέραν της Ιορδανίας απαιτείται αποδοχή της όποιας ιορδανικής απόφασης παύσης από την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Το εύλογο ερώτημα το οποίο ανακύπτει συνίσταται στους λόγους για τους οποίους το Πατριαρχείο πωλεί ή/και ενοικιάζει ακίνητη περιουσία.

O πρώτος λόγος εστιάζει στην υποχρέωση του Πατριαρχείου να αποπληρώσει σωρευμένα χρέη ύψους 28.5 εκατ. δολαρίων που αντιστοιχούν σε τιμές έτους 2005 οπότε και ανήλθε στον πατριαρχικό θώκο ο Θεόφιλος Γ΄.

Τα χρέη προέρχονται από ανεξόφλητους φόρους που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω προσαυξήσεων, ενώ σε αυτά εμπεριέχεται ποσό 10 εκατ. δολαρίων που αντιστοιχούν σε αποζημίωση προς εργολάβο ο οποίος προσέφυγε σε διαιτησία και αναγνωρίστηκε η αξίωση του έναντι της ηγεσίας του Πατριαρχείου περί παραβίασης κατά τη δεκαετία του 1990 μίας σύμβασης μίσθωσης για την ανάπτυξη γης στην περιοχή Αμπου Τορ στη νότια Ιερουσαλήμ.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με τον ελλειμματικό μηνιαίο προϋπολογισμό του Πατριαρχείου καθώς τα μηνιαία έξοδα τα οποία ανέρχονται σε περίπου 700 χιλιάδες δολάρια δεν ισοσκελίζονται από τα μηνιαία έσοδα του προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, να λειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να συντηρηθούν εκκλησίες και μοναστήρια εντός του Ισραήλ, της Ιορδανίας και των περιοχών που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η σημερινή κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθιστά επιτακτική περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ενεργοποίηση της Ελλάδας. Και τούτο διότι το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αποτελεί την ελληνική ιστορική συνέχεια και την ήπια ισχύ (soft power) της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η πιθανότητα ύπαρξης διπλωματικών τριβών στις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη λόγω του Πατριαρχείου είναι υπαρκτή και θα πρέπει να αποτραπεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Προς διευκόλυνση των οικονομικών του Πατριαρχείου, η Ιορδανία καταβάλλει ανά διαστήματα ποσά για τη στήριξη των αναγκών του καθώς οι ιεροί τόποι της Ιερουσαλήμ τελούν υπό την υψηλή προστασία του βασιλείου όπως αυτή έχει αναγνωριστεί στη Συμφωνία Ειρήνης Ιορδανίας-Ισραήλ που υπογράφηκε το 1994, καθώς και σε έτερη συμφωνία της Ιορδανίας με την Παλαιστινιακή Αρχή που συνομολογήθηκε το 2013.

Ως προς την οικονομική ενίσχυση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ελλάδα συστηματικά και όχι αποσπασματικά υπό την μορφή ετήσιας δωρεάς.

Εξίσου σημαντική είναι η ελληνική συνεργασία με την Ιορδανία ώστε να συσταθεί μία συμβουλευτική ομάδα προς το Πατριαρχείο για την καταγραφή των οικονομικών προβλημάτων και τη διατύπωση προτάσεων, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου τόσο στα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία και εντός του κράτους του Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς η απώλεια του ελληνικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα σημάνει την απώλεια του τελευταίου προπύργιου της Ελλάδας και της επιρροής που αυτό ασκεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

*Η Αντωνία Δήμου είναι επικεφαλής του Τομέα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ/ISDA) με έδρα την Αθήνα και εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA) στις ΗΠΑ.

defence-point.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *