Νάπολη: Εγκαινιάζεται η έκθεση “Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021”

Με μία κοινή δράση συμμετέχουν στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδας και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Νάπολη, Αθήνα και Λευκωσία τιμούν μαζί την εποποιΐα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Πρόκειται για την έκθεση “Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία 1821 – 2021″ που ήδη παρουσιάστηκε στην Αθήνα και εγκαινιάζεται στη Νάπολη την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.

Η έκθεση αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Προβάλλονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού, και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

Συντονιστής της δράσης είναι ο καθηγητής – Λέκτορας του Πανεπιστημίου Καλαβρίας, λεξικογράφος, ιστορικός της διασποράς και της Εθνεγερσίας, συγγραφέας σχολικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κ. Γιάννης Κορίνθιος. Ο κ. Κορίνθιος ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και εκτός της συγκεκριμένης έκθεσης, εμπνεύστηκε ακόμη την ιδέα της θέσπισης μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Το αρχειακό υλικό του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης αποτελεί τον κορμό της έκθεσης γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ελλάδα) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).
Περιλαμβάνονται συνολικά 157 τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων τα οποία οργανώνονται στις ακόλουθες ενότητες:
Α. Το Βασίλειο των Δυο Σικελιών
Β. Πολεμικές επιχειρήσεις
Γ. Ναυσιπλοΐα-ναυτικοί αποκλεισμοί-πειρατεία
Δ. Φιλελληνισμός
Ε. Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να περιηγηθεί ψηφιακά στην έκθεση εδώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συντονιστής δράσης: Γιάννης Κορίνθιος
Οργανωτική Επιτροπή
Candida Carino (Κρατικό Αρχείο Νάπολης-ΙΤΑΛΙΑ)
Αμαλία Παππά (Γενικά Αρχεία του Κράτους-ΕΛΛΑΔΑ)
Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και Ιωάννης Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών-ΚΥΠΡΟΣ)

Γραφικός σχεδιασμός-επεξεργασία πολυμέσων
Armando Traglia (Κρατικό Αρχείο Νάπολης-ΙΤΑΛΙΑ)

ΑΙΓΙΔΕΣ
Eπιτροπή ¨ΕΛΛΑΔΑ 2021¨
Περιφέρεια Καμπανίας
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα
Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *