Οι άγνωστες Ρωμαϊκές επιχειρήσεις στη Γερμανία: Η αρχαιολογία αποκαλύπτει

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Η αντιληψη οτι η Ρωμη σταματησε να δρα επιχειρησιακα στα “περαν του Ρηνου” εδαφη, δηλαδη στο εδαφος της “Ελευθερης Γερμανιας” η αλλιως “Germania Magna” μετα την καταστροφικης ηττας της στα δαση του Τευτοβουργιου Δρυμου (Kalriese) το 9 μΧ ειναι εσφαλμενη. Αυτοκρατορικοι στρατοι συνεχισαν να δρουν πολυ μεσα σε Γερμανικο εδαφος ειτε προληπτικα, ειτε για εκκαθαριστικες επιχειρησεις για πολυ καιρο μετα ( Δρουσος 11 μΧ, Γερμανικος 16 μΧ, Δομιτιανος 83 μΧ, Κομμοδος 182 μΧ).

Ηδη απο το 205, η Γερμανικη πιεση αυξαινε και παλι, ενω ο Καρακαλλας περασε τον ποταμο Ρηνο επανειλλημενα μεσα στο 213 και συνετριψε τους Αλαμμανους βαθια, μεσα στην Γερμανικη πλευρα του ποταμου. Απο τις πηγες, και ειδικα απο τον εξαιρετικα σπουδαιο τομο της “Ιστοριας του Ελληνικου Εθνους- Τομος Θ’ Ελληνισμος και Ρωμη” ειχαμε μαθει οτι ο Μαξιμινος ο Θραξ (235-238) ειχε “προωθηθει πολυ βαθια στην Γερμανικη ερημιαν, και συνετριψε τους Χαττους (Chatti) στην ιδια τους την χωρα”. Οι Γερμανοι Ιστορικοι ειδικα, δεν δεχοταν με τιποτα οτι Ρωμαικα στρατευματα ειχαν εισχωρησει σε βαθος 400 χλμ μεσα στο εδαφος της Ελευθερης Γερμανιας και το θεωρουσαν Αυτοκρατορικη προπαγανδα. Ολα αυτα, μεχρι το…2008, οταν εκπληκτικα αρχαιολογικα ευρηματα βρεθηκαν στο δασος Hartzhorn, 408(!) χλμ απο τον Ρηνο. Βρεθηκαν και ταυτοποιηθηκαν 1702 ευρηματα, αιχμες βαρεων ακοντιων (pila) πεταλα αλογων, καρφια, χαλιναρια, πορπες, αιχμες βελων, ζωνες ( balteus), κρανη, κλπ. Καποιοι Γερμανοι αρχαιολογοι προσπαθησαν να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα, λεγοντας οτι ηταν…Ρωμαικα λαφυρα στα χερια Γερμανικων φυλων, αλλα δεν μπορουσαν να εξηγησουν το γεγονος οτι η περιοχη εβριθε απο βληματα οξυβελων παλιντονων καταπελτων (Ballista), βαρυ εξοπλισμο που μονο οι Λεγεωνες διεθεταν. Συν τοις αλλοις, βρεθηκαν νομισματα του Αυτοκρατορα Μαξιμινου και μια πολεμικη αξινα ( Dolabra) με την επιγραφη: ” LEG IIII S A”, που δεν ηταν τιποτα αλλο απο εξοπλισμος της ονομαστης Λεγεωνας Legio IIII Flavia Severiana Alexandriana, με εδρα το Σιρμιο ( Βελιγραδι) στην Ανω Μοισια. Στους αρχαιολογους ομως ηταν γνωστο οτι η συγκεκριμενη Λεγεωνα εστελνε συγκροτηματα μαχης (Vexillatio) των 1.000 ανδρων σε καθε μειζονα εκστρατεια, απο την Βρετανια μεχρι το Ιρακ.

Ετσι και εδω λοιπον, και οι αρχαιολογοι δεν αργησαν να αναπαραστησουν το τι ακριβως εγινε: Φαινεται λοιπον, οτι ο Μαξιμινος ο Θραξ, τον χειμωνα του 235/6, για να απαλλαξει απο την βαρβαρικη πιεση τον Ρηνο, εκανε ευρεια κυκλωτικη κινηση μεσα στην Καθαυτό Γερμανια με 60.000 ανδρες. Περασε τον φουσκωμενο ποταμο στο υψος του σημερινου Maintz και προχωρησε ” γρηγορα και θαραλλεα”. Στα ορη Hartzhorn, κοντα στο σημερινο Kalefeld, στην Σαξωνια, βρηκε ” αμετρητους Γερμανους” απο διαφορα φυλα (Chatti, Brukterii) να του φραζουν τον δρομο. O Μαξιμινος μετα απο σφοδρη προπαρασκευη με καταπελτες και εξειδικευμενους τοξοτες, και αφου εκανε τον λοφο ” μισο” διεταξε σφοδρη επιθεση των Λεγεωνων υποστηριζομενη και απο Ιππικο. Ο Μαξιμινος διελυσε στην κυριολεξια τους Γερμανους, και επεστρεψε με πολλα λαφυρα (Spolia) στη Ρωμη την ανοιξη του 236.

Ηταν μια τεραστια Ρωμαικη νικη, και.με την αρχαιολογια δεν πρεπει να παιζει κανεις..

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *