Πληροφορίες για τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, αποτελεί μία από τις πιο θρυλικές μορφές της τέχνης. Όσο ζούσε, δεν κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη που τόσο αναζητούσε, έχοντας καταφέρει να πουλήσει μόνο έναν πίνακα. Πλέον, η συμβολή του στα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού και της αφηρημένης τέχνης θεωρείται τεράστια. Σε μία καλλιτεχνική πορεία δέκα χρόνων, δημιούργησε σχεδόν 800 πίνακες και 1000 σχέδια.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες για τη ζωή του:Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ γεννήθηκε στο Ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και ήταν το μεγαλύτερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας του πάστορα Θεόδωρου Βαν Γκογκ.

Σε νεαρή ηλικία εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και τα πνευματικά θέματα (ενδέχεται να ήταν επηρεασμένος και από την ιδιότητα του πατέρα του, ο οποίος ήταν θεολόγος). Έχοντας απολυθεί από την εργασία του, επιστρέφει στο Άμστερνταμ ώστε να σπουδάσει Θεολογία. Εκείνη την περίοδο ξεκινά να φιλοτεχνεί τα πρώτα του έργα, έχοντας επηρεαστεί από την ένδεια των φτωχών ανθρώπων που συναντούσε.

Ερωτεύτηκε την πρώτη του ξαδέρφη, όλα όμως κατέρρευσαν εντός του όταν πληροφορήθηκε πως εκείνη έχει άλλο δεσμό. Ξεκίνησε τότε να πιστεύει πως δεν είναι ικανός να ερωτευτεί και να δημιουργήσει μία υγιή σχέση, αντίληψη που επηρέασε όλη τη ζωή του.

Ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με την τέχνη σε ηλικία 27 ετών, όπου παρακολουθούσε εντατικά μαθήματα σε σχολή, μέχρι τη στιγμή που ήρθε σε ρήξη με το δάσκαλό του, Αντόν Μωβ για καλλιτεχνικά θέματα. Γράφεται στην Ακαδημία της Αμβέρσας, όμως μετά λίγο αποβάλλεται από τον υπεύθυνο της σχολής, Ευγένιο Σιμπέρ.

Υπέφερε σε όλη του τη ζωή από κατάθλιψη. Όταν φιλοξένησε τον επίσης διάσημο φίλο του Πωλ Γκογκέν στο σπίτι του, σε μία στιγμή κρίσης ξεκίνησε να τον κυνηγάει με ένα ξυράφι. Όταν εκείνος διαφεύγει από το παράθυρο, εκείνος στρέφει το ξυράφι στον εαυτό του και κόβει το αριστερό του αυτί. Θα φιλοτεχνήσει πολλούς πίνακες στους οποίους θα απεικονίζει το τραυματισμένο του πρόσωπο.

Σε όλη του τη ζωή κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν πίνακα, ενώ δεν κέρδισε ποτέ την αναγνώριση που τόσο πολύ αποζητούσε.

Το 1888, με την επίσκεψή του στη Γαλλία, έδωσε έμπνευση στον Βαν Γκογκ να ζωγραφίσει πίνακες με θέμα τη ζωή στην εξοχή και την αγροτική ζωή. Τα έργα που δημιουργεί δείχνουν μία πιο φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά του, αφού δε φιλοτεχνεί πια μόνο πίνακες με μελαγχολικό περιεχόμενο και στενάχωρα πρόσωπα.

Τον Ιούλιο του 1880, ο Βαν Γκογκ έχοντας εμφανίσει ξανά έντονα στοιχεία κατάθλιψης, αυτοπυροβολείται στο στήθος. Παρά τη φροντίδα του αδελφού του Τεό, εκείνος πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα, σε ηλικία μόνο 37 ετών. Ο τάφος του σήμερα βρίσκεται στην Ωβέρ-συρ-Ουάζ. Ο θάνατός του συνέβαλλε στη ραγδαία αύξηση της φήμης του.

Ο Βαν Γκογκ με την τραγική του ζωή και το αστείρευτο ταλέντο, στιγμάτισε την ιστορία της τέχνης για πάντα.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *