Τα καλύτερα Ελληνικά sites με θέμα την ιστορία: Οδηγός Cognosco 2019

Η εκμάθηση της ιστορίας είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο οποίο αξίζει να μετάσχει, έστω και λίγο, κάθε άνθρωπος. Η ιδερεύνηση των γεγονότων και των συνθηκών του παρελθόντος, είτε μιλάμε για την παγκόσμιο ιστορία ή εκείνη του τόπου και του λαού μας, δεν έχει μόνο μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αποτελεί προϋπόθεση για την αγωγή του πολιτικώς ευαισθήτου πολίτου και ενημερωμένου ανθρώπου.

Οι περισσότεροι έχουμε πικρές εμπειρίες από τη διδασκαλία της ιστορίας στο σχολείο. Αποτελεί αληθές κατόρθωμα το πως ένα θέμα δυνητικά συναρπαστικό υποβαθμίζεται σε μία ξερή και δυσνόητη διδασκαλία ασυνδέτων γεγονότων, αποστηθίσεως ημερομηνιών και «παπαγαλίας» τεχνικών όρων, χωρίς να υπάρχει συνήθως προσπάθεια να κατανοήσει ο μαθητής την εξεταζόμενη εποχή και τους ανθρώπους της. Ακόμη, υπάρχουν πλήθη προκαταλήψεων από μία χρησιμοθηρική θέαση της παιδείας εναντίον της ιστορίας και γενικά των ανθρωπιστικών σπουδών, που στο σχολικό περιβάλλον διαδίδουν ακόμη και καθηγητές, προσβάλλοντας τους συναδέλφους τους και αποθαρρύνοντας τους μαθητές.

Ευτυχώς στην εποχή του διαδικτύου η εύρεση πληροφοριών για κάθε θέμα είναι ευκολότερη από ποτέ. Η ελληνική σφαίρα ιστορικής γνώσεως έχει να επιδείξει πλήθος εξαιρετικών ιστοσελίδων οι οποίες παρέχουν πλούσιο υλικό υψηλής ποιότητας, με τρόπο προσιτό και εύληπτο για το κοινό.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερες σελίδες, ομάδες και κανάλια μπορούμε, θέλοντας να τιμήσουμε την παρουσία τους και να δώσουμε στον φιλίστορα αναγνώστη νέες πηγές γνώσεως και ψυχαγωγίας. Άρθρα ορισμένων από αυτών θα έχετε σίγουρα δει αναδημοσιευμένα στη σελίδα μας. Με ορισμένες έχουμε αναπτύξει εγκάρδιους δεσμούς συνεργασίας, συντονίζοντας το έργο μας.

Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε μόνον από την επίσημη εκπαίδευση ή τα ΜΜΕ για την παιδεία και πληροφόρηση μας. Η αυτομόρφωση και η δια βίου μάθηση είναι από τα πολυτιμότερα εργαλεία ενός ανησύχου μυαλού. Αυτό φυσικά σημαίνει πως ούτε η δική μας σελίδα, ούτε όσες ακολουθούν αποτελούν ευαγγέλιο. Σας παροτρύνουμε λοιπόν να ψάξετε, να μην σταματάτε να ψάχνετε!

Κανάλια YOUTUBE

Πρακτική Σκέψη

Η Πρακτική Σκέψη είναι ένα κανάλι ποικίλης ύλης, με θεματολογία που ξεκινά από θέματα αυτοβοήθειας (πρακτική ψυχολογία, σχέσεις) μέχρι την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η σειρά Ελλήνων πρόσωπα καλύπτει σημαντικές προσωπικότητες όπως Επαναστάτες του 1821 μέχρι πολιιτκοί του 20ου αιώνα, ενώ αλλού αναλύεται ο πόλεμος του 1940, το Κυπριακό και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.

Σκληροί Καριόληδες της Ιστορίας

Με ύφος σατιρικό και αιχμηρό, όπως φαίνεται από τον τίτλο, το κανάλι αυτό έχει μία φιλοδοξία: Να παρουσιάσει τον άγριο βίο και την τρομερή πολιτεία των πιο αποφασιστικών, ανελέητων, έξυπνων και ισχυρών προσωπικοτήτων της ιστορίας.

Pure History

Λειτουργώντας με τη μορφή vlog, αυτό το κανάλι δίνει σημαντικές πληροφορίες για γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, με ευχάριστο και συνοπτικό τρόπο

Ομάδες στο Facebook

Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία

Νέα Ρώμη

Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Προσφύγων Μνήμες

Μικράς Ασίας Ίχνη

Ομάδα Προώθησης της Ιστορικής Έρευνας

Byzantine Real History

Σελίδες στο Facebook

Eastern Roman Empire – the Greek Empire

Byzantine Commonwealth of Orthodox Nations

Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Έπαλξη

Greco Roman Culture

Βυζαντινή Σημαία

Νεότερη Ιστορία

Αγιά Σοφιά

Ιστοσελίδες

Χείλων

Ερανιστής

Βυζαντινόν Χρονικόν

Βυζαντινών Ιστορικά

Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
ΙΜΕ-Εγκυκλοπαίδεια Μικράς Ασίας
ΙΜΕ-Ελληνική Ιστορία
ΙΜΕ-Εγκυκλοπαίδεια Ευξείνου Πόντου
ΙΜΕ-Εγκυκλοπαίδεια Κωνσταντινουπόλεως

Περικλής Δεληγιάννης – Delving into History

Σμερδαλέος

Αρχείον Πολιτισμού

Ελληνική Ιστορία

Ελληνική Ιστορία και Προϊστορία

Ελληνοϊστορείν

Σαν Σήμερα

Μηχανή του Χρόνου

Historical Quest

Αργολική Βιβλιοθήκη

History Point

Σαράντος Καργάκος

Ιστορικά Αφιερώματα Ι. Μ. Παντοκράτορος

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *