28η Οκτωβρίου: Το τραγούδι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» και ο σκληρός στίχος που έκοψε η Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου και άρχισε να τραγουδά τα πολεμικά της τραγούδια. Από κάτω ο κόσμος ανατρίχιαζε, σκεπτόμενος τους Ελληνες στρατιώτες να πολεμούν στο μέτωπο. Η Σοφία Βέμπο έγινε η τραγουδίστρια του έπους του ‘40, με τα τραγούδια της να ακούγονται σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή / Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα / Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή / νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα», με αυτό το τετράστιχο προλόγιζε η Σοφία Βέμπο τα πολεμικά της τραγούδια και η φωνή της εμψύχωνες τους φαντάρους στο μέτωπο.

Ενα από τα τραγούδια που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο έπος του ‘40 και τραγουδιέται μέχρι σήμερα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και η μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ. Ηταν το πρώτο τραγούδι του έπους του ’40, εκείνο που εκτόξευσε την καριέρα της Βέμπο.

Βίντεο: Το τραγούδι που σημαδεύει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στους τελευταίους στίχους του τραγουδιού που αποτελεί «ύμνο» της 28ης Οκτωβρίου, ο Μίμης Τραϊφόρος είχε γράψει: Αν δεν ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Ο στίχος φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός στη Σοφία Βέμπο, καθώς οι Ελληνες στρατιώτες πολεμούσαν με ψυχή στο μέτωπο. Τότε, ο Τραϊφόρος άλλαξε τους στίχους και έγραψε: «Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά».

iefimerida.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.