της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,
Ο Ισαάκ Νεύτωνας υπήρξε ένας τεράστιος επιστήμονας, θεολόγος, φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Διάσημος έχει μείνει ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο διατύπωσε τον περίφημο νόμο της βαρύτητας μετά από την πτώση ενός μήλου επάνω στο κεφάλι του.
Θεωρείται η σπουδαιότερη μορφή στην ιστορία της Κλασικής Φυσικής, καθώς εμπνευσμένος από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου και τους νόμους του Κέπλερ, θεμελίωσε τους θεμελιώδεις νόμους της κίνησης. Αντικείμενο της μελέτης του υπήρξε η μελέτη του φωτός όπως και η θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών.

Πόσες πληροφορίες γνωρίζουμε για τον σπουδαίο επιστήμονα; Ας δούμε μερικές από αυτές.
- Ο Ισαάκ Νεύτων στη διάρκεια της εφηβείας του κρατούσε ένα ημερολόγιο στο οποίο έγραφε τις αμαρτίες που θεωρούσε πως είχε διαπράξει. Υπήρξε ένα άτομο με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.
- Ο Νεύτωνας θεωρείται επίσης καινοτόμος στη μελέτης της αλχημείας όπως ονομαζόταν η Χημεία στο 17ο αιώνα στην Αγγλία. Τα αλχημικά του χειρόγραφα ξεπερνούν τις ένα εκατομμύριο λέξεις.
- Ο Νεύτωνας σε όλη του τη ζωή είχε μόνο μία αγάπη: την Επιστήμη. Αυτή του η αφοσίωση δεν του επέτρεψε να έχει ερωτική ζωή, η παρθενία του διαπιστώθηκε από διάφορους επιστήμονες και μελετητές της εποχής. Ο ίδιος περιφρονούσε τις γυναίκες και διακατεχόταν από έναν φόβο πως όποια τον πλησιάσει θα θελήσει να του κλέψει τις επιστημονικές του ανακαλύψεις.
- Ως άνθρωπος θεωρούταν ιδιαίτερα δύσκολος και αντιπαθής.
- Οι συνήθειές του ήταν ιδιαίτερα περίεργες. Σπάνια πήγαινε για ύπνο πριν της 2.00 τη νύχτα, ενώ συχνά μπορεί να κοιμόταν με τα ρούχα του. Σηκωνόταν κατά της 5.00 πλήρως ανανεωμένος και συνέχιζε αμέσως τη δουλειά. Πάντα άφηνε ελεύθερα τα μακριά ξανθά μαλλιά του και σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως στις σπάνιες δημόσιες εξόδους του, τα έδενε.
- Αν και για τη νεότητα του Νεύτωνα δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, γνωρίζουμε πως δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής.
- Ανάμεσα στις μεγάλες μαθηματικές του επιρροές βρίσκονται Έλληνες όπως ο Ευκλείδης.
- Γεννήθηκε από μία φτωχή αγροτική οικογένεια, αλλά ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ καλός αγρότης (ίσως για το καλό της Επιστήμης).
Παρά τις όποιες ιδιαιτερότητές του, η ευφυΐα του έδωσε στην ανθρωπότητα ένα άλμα προόδου, ενώ ο ίδιος θεμελίωσε το όνομα και τη θέση του στην επιστημονική κοινότητα για την αιωνιότητα.