Γράφει ο Ευάγγελος Τυπάλδος
Στις αρχές του 443 η (ανατολική) Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σταμάτησε να πληρώνει φόρο στους ούννους (1050 λίβρες το χρόνο ειχε συμφωνησει ο Θεοδόσιος Β) εξαγριώνοντας τους.
Το 445 . ο Αττίλας δολοφόνησε τον αδερφό του και ανέλαβε μόνος τα ηνία του απέραντου κράτους των ούννων. Το 447 εισβάλει στα βαλκανικά εδάφη της (ανατολικής)Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας .Τον Ιανουάριο του 447 ένας τρομακτικός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και κυρίως, γκρεμίζοντας μεγάλο μέρος των τειχών της πόλης. Ο Αττίλας πληροφορήθηκε το γεγονός και φυσικά έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.
Ο ρωμαϊκός στρατός υπο την ηγεσία του Αμέγκισκλου πήγε να αντιμετωπίσει τους ούννους του Αττίλα κοντά στο ποταμό Βιτ της σημερινής Βουλγαρίας το 447 . Δε ξέρουμε ακριβώς τους αριθμούς που παρέταξαν οι 2 εμπλεκόμενοι, αλλα σίγουρα ηταν μεγάλης έκτασης μάχη (50.000-60.000 κάθε πλευρά). Το αποτέλεσμα της μάχης ηταν πύρρειος νικη των ούννων , με βαρύτατες απώλειες και για τις 2 πλευρές.
Ο Αττίλας εξαγριωμένος με το αποτέλεσμα της μάχης κατέστρεψε και ερήμωσε τη Μαρκιανούπολη (εναν αιώνα μετά τη ξαναέκτισε ο Ιουστινιανός) . Η άμυνα της Κων/πολης ενισχύθηκε με εφεδρείες απο την Μ.Ασία και τα τείχη επισκευάστηκαν έτσι ο Αττίλας αναγκάστηκε να επιτεθεί εναντίον άλλων πόλεων της βαλκανικής . Διέσχισε νότια και ισοπέδωσε όσες ανοχύρωτες πόλεις βρήκε στο πέρασμα του στις επαρχίες του Ιλλυρικού της Θράκης ,της Μοισίας καθώς και 2 ρωμαϊκές επαρχίες της Δακίας και τελικά σταμάτησε στις Θερμοπύλες οπου αναχαιτίστηκε .Ο Άγιος Ύπατιος(Βιθυνίας) ο οποίος ζούσε στη Θράκη εκείνη την εποχή αναφέρει πως περισσότερες απο 100 πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς απο τη μανία των ούννων.
Η ειρήνη αποκαταστάθηκε μόλις συνάφθηκε μια συνθήκη ένα χρόνο αργότερα το 448. Με αυτή τη συνθήκη ο αυτοκράτορας Θεοδοσίος Β ‘συμφώνησε να καταβάλει στον Αττίλα 6000 λίβρες χρυσού και 2.100 λίβρες ετησίως. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια γη χωρίς ανθρώπους στη ρωμαϊκή επικράτεια νοτίως του Δούναβη 100 μιλίων και λειτουργούσε ως ζώνη απομόνωσης.